Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
VE PRO 5 Networking problem
Last post Fri, Oct 18 2013 by evanjollymusic, 12 replies.
Options
Go to last post
Posted on Thu, Oct 17 2013 11:57
by evanjollymusic
Joined on Mon, Sep 01 2008, London, Posts 22

Hi all, 

Desperate for some help!

I have a new Slave PC that I'm connecting via a Gigabit Switch to my Mac Pro. The network connection does not seem to be working properly as I'm getting a stuttering effect when I load an instrument via VE PRO 5.

To get the network working in the first place I assigned static IP addresses, (10.0.0.5 on the Mac and 10.0.0.6 on the PC), but the strange thing is that when I open an instance of VE server in Logic, it does not automatically 'see' the instance on the PC. However, if I type in the 10.0.0.6 address it connects. This makes me think that my network is not set up correctly, but I have no idea how to troubleshoot / correct that.

The same problem occours when opening in ProTools, so it doesn't appear to be a Logic issue. 

Using latest version of all software!

Mac: 10.7.5 32Gb RAM

PC: Windows 7 professional i7-4930k 64Gb RAM

Thanks in advance...

Evan

Posted on Thu, Oct 17 2013 14:33
by DG
Joined on Wed, May 12 2004, Posts 8608

Are you sure that you're connecting through the correct network, and not over WiFi? Easy to check; just disable any WiFi and you'll see if there is an improvement.

DG

Nuendo 6.03, 4.3
2 x Intel Xeon x5675 3.07GHz Hex Core
48GB RAM
Windows 7 (x64)Pro
RME Multiface II
Intensity
ATI HD5400 series graphics card
Posted on Thu, Oct 17 2013 17:06
by evanjollymusic
Joined on Mon, Sep 01 2008, London, Posts 22

Hi DG, 

Thanks for the reply. Yep, definitely not connecting over Wifi, it's switched off!

Any other thoughts?

Evan

Posted on Thu, Oct 17 2013 17:39
by Cyril Blanc
Joined on Thu, Dec 19 2002, Paris France, Posts 2629

Try this :

1st you set "using DHCP", you note down all the figures

Then you set it to manually and you put the figures you have noted

MacPro 2010 12 core 2.93 ghz 64 GB Mac OS X 10.11 2722 Rocket Raid Sata III card with 8 x ssd
VSL lib on a Raid 0 of 4 x 256 GB ssd Sata III - Raid 0 of 4 x 64 GB for other libs
System on a 1 TB ssd
Audio Motu PCI system 84 ins / 64 outs
Kbd : P80 Yamaha, S88 and S25 Komplete Kontrol, DX7
I-Controls Pro, 2xMidi expression pedals
Synth : many....
---
Macbook pro Retina 2.7 ghz 16 GB
---
Mac Mini server 10.10 (server EyeTV, Itunes, WEB, and Backup )
--
Logic X , Dorico, Band In A Box, ORB Composer
VSL : MIR PRO, Appassionata Strings I, Solo strings , Wind and Brass Complete, Dimension Brass, Overdrive
Kontakt, Omnisphere, QLSO, QLSC, CS 80, Arturia V5, Maximo, Realivox Blue. CS 80 V3, The Orchestra, Art Conductor 5, Genesis Children Choir, Lunaris, Lacrimosa

Final Cut pro
Camera full HD
Posted on Thu, Oct 17 2013 17:46
by Bill
Joined on Fri, Sep 23 2005, Berkshires. MA USA, Posts 911

I was just going to sugest the same thing. The ip addresses you mention in your first post are certainly not what's commonly used for an internal network.  Would more likely be 192.168.1.xxx.

Finale 25, Sibelius 2018, Notion 6, Overture 5, Cubase 10.0.2
Win10 x64, 32GB RAM; Focusrite Scarlett 18i20
Kontakt, Bunch of VSL, VIP, VEP, EWQL Orch, Choir and Pianos
August Forster 190
Posted on Thu, Oct 17 2013 18:34
by evanjollymusic
Joined on Mon, Sep 01 2008, London, Posts 22

Hi Bill and Cyril,

Thanks for your help. I've done what you suggested, and now the addresses are 169.254.64.208 (on the Mac) and 169.254.122.96 (on the PC). Now the vienna instanaces show up correctly in Vienna Ensemble Server, so that's good! But I'm still getting the stuttering effect when I try and play a note.

Any other thoughts? Thanks again for the help.

Posted on Thu, Oct 17 2013 18:42
by Bill
Joined on Fri, Sep 23 2005, Berkshires. MA USA, Posts 911

The first 3 number groups should be the same. i.e. 169.254.64.xxx, assuming you're using the MAC to connect to the internet. Obviously, you're connected ok!

Finale 25, Sibelius 2018, Notion 6, Overture 5, Cubase 10.0.2
Win10 x64, 32GB RAM; Focusrite Scarlett 18i20
Kontakt, Bunch of VSL, VIP, VEP, EWQL Orch, Choir and Pianos
August Forster 190
Posted on Thu, Oct 17 2013 21:37
by evanjollymusic
Joined on Mon, Sep 01 2008, London, Posts 22

Hi Bill, well, the Mac is connected to the internet, but on a separate ethernet output. The PC is connected to the Mac by the gigabit switch, don't know whether that makes any difference. I read somewhere it could be something to do with ports?

Posted on Thu, Oct 17 2013 22:49
by Cyril Blanc
Joined on Thu, Dec 19 2002, Paris France, Posts 2629

You do not need the giga switch !

I am French, can you explain :

 > But I'm still getting the stuttering effect when I try and play a note.

MacPro 2010 12 core 2.93 ghz 64 GB Mac OS X 10.11 2722 Rocket Raid Sata III card with 8 x ssd
VSL lib on a Raid 0 of 4 x 256 GB ssd Sata III - Raid 0 of 4 x 64 GB for other libs
System on a 1 TB ssd
Audio Motu PCI system 84 ins / 64 outs
Kbd : P80 Yamaha, S88 and S25 Komplete Kontrol, DX7
I-Controls Pro, 2xMidi expression pedals
Synth : many....
---
Macbook pro Retina 2.7 ghz 16 GB
---
Mac Mini server 10.10 (server EyeTV, Itunes, WEB, and Backup )
--
Logic X , Dorico, Band In A Box, ORB Composer
VSL : MIR PRO, Appassionata Strings I, Solo strings , Wind and Brass Complete, Dimension Brass, Overdrive
Kontakt, Omnisphere, QLSO, QLSC, CS 80, Arturia V5, Maximo, Realivox Blue. CS 80 V3, The Orchestra, Art Conductor 5, Genesis Children Choir, Lunaris, Lacrimosa

Final Cut pro
Camera full HD
Posted on Fri, Oct 18 2013 09:16
by evanjollymusic
Joined on Mon, Sep 01 2008, London, Posts 22

Cyril, thank you so much! I took out the Gigabit switch and it works! I read somewhere that it was necessary. Thankyou again, and everyone who tried to help.

Cyril wrote:

am French, can you explain :

 > But I'm still getting the stuttering effect when I try and play a note.

Stuttering is a fast stop-start effect. In French apparently: bégaient

Posted on Fri, Oct 18 2013 12:19
by Cyril Blanc
Joined on Thu, Dec 19 2002, Paris France, Posts 2629

the solution is to put a stone in it's mouth !  Big Smile      LOL

Try this :

In Logic in the environnement you must cable the physical input objects to monitors or to a keyboard, this to avoid to have a midi loop back

MacPro 2010 12 core 2.93 ghz 64 GB Mac OS X 10.11 2722 Rocket Raid Sata III card with 8 x ssd
VSL lib on a Raid 0 of 4 x 256 GB ssd Sata III - Raid 0 of 4 x 64 GB for other libs
System on a 1 TB ssd
Audio Motu PCI system 84 ins / 64 outs
Kbd : P80 Yamaha, S88 and S25 Komplete Kontrol, DX7
I-Controls Pro, 2xMidi expression pedals
Synth : many....
---
Macbook pro Retina 2.7 ghz 16 GB
---
Mac Mini server 10.10 (server EyeTV, Itunes, WEB, and Backup )
--
Logic X , Dorico, Band In A Box, ORB Composer
VSL : MIR PRO, Appassionata Strings I, Solo strings , Wind and Brass Complete, Dimension Brass, Overdrive
Kontakt, Omnisphere, QLSO, QLSC, CS 80, Arturia V5, Maximo, Realivox Blue. CS 80 V3, The Orchestra, Art Conductor 5, Genesis Children Choir, Lunaris, Lacrimosa

Final Cut pro
Camera full HD
Posted on Fri, Oct 18 2013 12:53
by evanjollymusic
Joined on Mon, Sep 01 2008, London, Posts 22
Cyril wrote:
the solution is to put a stone in it's mouth !  

Smile

Cyril wrote:
In Logic in the environnement you must cable the physical input objects to monitors or to a keyboard, this to avoid to have a midi loop back

Thanks Cyril - no need for this, it worked as soon as removed the gigabit switch!

You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.