Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Options
Go to last post
Posted on Sat, Jun 15 2019 21:11
by cgernaey
Joined on Mon, Apr 04 2005, Detroit-Michigan, Posts 1026

Hello,

I am confused at to why when I load Sychron Strings, every section is "sharing" the total voice count?  I can be sitting at the interface for Basses while Violins are playing and it shows me their current voice count usage?

So when you have each section, using all the microphone settings on a super fast NVME drive, because I hit the max voice count (using Vel X-Fade) I get dropouts long before the drive and CPU is saturated.

I tried then to completely remove the preload buffer (setting it to 32768) so everything loads in RAM.  No difference.  It still pops and clicks when any combination of strings use up that one single voice count.

How do you get around this and actually use these strings with all microphones and velocity X-Fade?  What am I missing?  Is this just an illusion?

Thanks!

Windows 7 Enterprise SP1 64-bit, 24GB RAM, i7 980x
Vienna MIR PRO, Vienna Instruments, Vienna Imperial, Vienna Suite Pro, Cubase 7.5.5, Presonus Studio One 4.5
Lavry DA10 DAC, RME Multiface 2, Arturia Analog Experience 61-key
Lemur Control Surface
Posted on Sun, Jun 16 2019 05:39
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11373

Hi, 

Did you change the Audio Engine Settings in VI Pro yet?

Best,
Paul

Paul attached the following image(s):
AudioU0020EngineU0020VIU0020Pro.jpg (54kb) downloaded 8 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Sun, Jun 16 2019 15:57
by cgernaey
Joined on Mon, Apr 04 2005, Detroit-Michigan, Posts 1026

Hi Paul,

Does VI Pro settings affect the performance of Synchron Player?  I am having no issues at all with instruments in VI Pro.  I can run hundreds of them with no issues.  It's only the Synchron Player with true Synchron Instruments (Strings, Percussion) that are causing me issues.

I apologize in case I didn't understand something so to answer your question I have my VI Pro settings changed as well.  I changed them globally in the library manager to 32768 and now all my VI Pro instances show default preload is 32768.  Preallocated voices = 8192.  Max Voices = 8192.  Instant voices = max.  Streaming threads (global) = 4.  Mixing Threads (instance) = 1.  Finally I have Unlimited Bounce Polyphony checked.

On the Synchron player I have the following settings (sorry I don't know how to attach an image).

Voice Limit = 1024.  Release voice limit = 4.  Voice Steal Release = 0.01.  Source Voice Limit = 4.  Source V.L. Release = 0.5.  Legato Mode = Poly.  Velocity X-Fade turned on using CC1.

In the Synchron Database Manager (clicking the Gear Icon in Synchron Player) I changed the Preload Size to 32768.  Right beside that, it tells me that the speed to both paths is around 250MB's.  Inside the "Engine" Tab of the Gear icon I have the following.  Default Perload Size = 32768.  Streaming Threads - 4.  Loading Threads = 4.

All of my Synchron Players are loaded inside of VE Pro 6.  I have a total of 64 physical cores in my slave.  In VE Pro for Multiprocessing, I have 8 threads per instance as my current setting.

What are your thoughts based on this?  Is it normal for me to see the voice count of every Synchron Player in my entire template when only one of them is actually playing an instrument?

Thanks!

Windows 7 Enterprise SP1 64-bit, 24GB RAM, i7 980x
Vienna MIR PRO, Vienna Instruments, Vienna Imperial, Vienna Suite Pro, Cubase 7.5.5, Presonus Studio One 4.5
Lavry DA10 DAC, RME Multiface 2, Arturia Analog Experience 61-key
Lemur Control Surface
Posted on Sun, Jun 16 2019 16:04
by cgernaey
Joined on Mon, Apr 04 2005, Detroit-Michigan, Posts 1026

Additionally, can disk streaming be turned off 100% so that it force loads everything into RAM?

Windows 7 Enterprise SP1 64-bit, 24GB RAM, i7 980x
Vienna MIR PRO, Vienna Instruments, Vienna Imperial, Vienna Suite Pro, Cubase 7.5.5, Presonus Studio One 4.5
Lavry DA10 DAC, RME Multiface 2, Arturia Analog Experience 61-key
Lemur Control Surface
Posted on Sun, Jun 16 2019 19:25
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11373

Hi, 

Sorry about that. You have very similar settings in the Synchron Player, on the Perform Page, I think that's the key for you. 

You cannot turn off streaming, and 32768 ist the biggest setting we offer. 

Could it be that your SSD drive is ExFAT formatted?

Best, 
Paul 

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Sun, Jun 16 2019 21:23
by cgernaey
Joined on Mon, Apr 04 2005, Detroit-Michigan, Posts 1026

Hi Paul,

All of my drives are formatted NTFS.  Just verified in disk manager.

I am definitely getting better results with the 32768 preload buffer.  I haven't built out the entire orchestra yet so I have much more to go.

Windows 7 Enterprise SP1 64-bit, 24GB RAM, i7 980x
Vienna MIR PRO, Vienna Instruments, Vienna Imperial, Vienna Suite Pro, Cubase 7.5.5, Presonus Studio One 4.5
Lavry DA10 DAC, RME Multiface 2, Arturia Analog Experience 61-key
Lemur Control Surface
Posted on Mon, Jun 17 2019 01:13
by Wizzarts
Joined on Mon, Sep 23 2013, Posts 47

I have the same issue.

I tried the previously posted suggestions, raised the Preload size to 32768 and all voices up to 1024.

The voice counter is dancing around at 400 voices.

I run an high speed machine with 128Gb of RAM. The CPU usage goes never over 7% - The libraries are nested on a SSD/NTFS.

I also tried every possible streaming thread-setting from 1 to 16 without success.

Actually I got 29 synchron instruments crackling and popping in one project versus 859 beautifully sounding VI Pro Instruments in a different project. Both are separate projects, not mixed.

Anything else I can try?

Posted on Mon, Jun 17 2019 07:50
by MS
Joined on Wed, Feb 19 2003, Liechtenstein, Posts 1724

Originally Posted by: cgernaey Go to Quoted Post

I am confused at to why when I load Sychron Strings, every section is "sharing" the total voice count?  I can be sitting at the interface for Basses while Violins are playing and it shows me their current voice count usage?

So when you have each section, using all the microphone settings on a super fast NVME drive, because I hit the max voice count (using Vel X-Fade) I get dropouts long before the drive and CPU is saturated.

 

How do you get around this and actually use these strings with all microphones and velocity X-Fade?  What am I missing?  Is this just an illusion?

1. The voices displayed in the interface show the total number of voices used for all Synchron Player instances
2. The "Voice limit" setting on the "Perform" page is applied per instance.
3. You cannot deactivate streaming. You can only raise the streaming buffer up to 32768 samples, which should be plenty - unless you have some severe configuration issues with your drive(s).
4. Using ALL microphones and velocity x-fade is tremendously taxing on the system. If you really want this, you need to raise the instance voice limit.

--
Martin Saleteg
Software Developer
Vienna Symphonic Library GmbH
Posted on Mon, Jun 17 2019 08:08
by MS
Joined on Wed, Feb 19 2003, Liechtenstein, Posts 1724

Originally Posted by: cgernaey Go to Quoted Post

I changed the Preload Size to 32768.  Right beside that, it tells me that the speed to both paths is around 250MB's.

What kind of drives are these? Usually NVMe drives should show a faster speed than this. Could you run a benchmark using https://www.atto.com/disk-benchmark/ - and paste your results?

--
Martin Saleteg
Software Developer
Vienna Symphonic Library GmbH
Posted on Tue, Jun 18 2019 02:23
by cgernaey
Joined on Mon, Apr 04 2005, Detroit-Michigan, Posts 1026

Hi MS,

I have all of my instances set to 1024 voice count.  I have Samsung Enterprise NVMe drives on an x8 bus.  I am going to try to attach my images to this post.

Thanks

cgernaey attached the following image(s):
GU0020-U0020Strings.jpg (84kb) downloaded 2 time(s).
HU0020-U0020Percussion.jpg (78kb) downloaded 1 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Windows 7 Enterprise SP1 64-bit, 24GB RAM, i7 980x
Vienna MIR PRO, Vienna Instruments, Vienna Imperial, Vienna Suite Pro, Cubase 7.5.5, Presonus Studio One 4.5
Lavry DA10 DAC, RME Multiface 2, Arturia Analog Experience 61-key
Lemur Control Surface
Posted on Thu, Jun 20 2019 00:53
by Wizzarts
Joined on Mon, Sep 23 2013, Posts 47

I was able to fix certain issues.

Unfortunately the SATA-6 sockets were labelled wrong. The Chinese who soldered the motherboards for ASUS have stuck the labels upside down.

I figured this out by accident.

Now I have a write/read speed of 540 Mb/s for the Samsung SSD 860 EVO where the VSL libs are nested.

The project meantioned above runs almost fluid now but with some drop outs occassionally.

What else can I look for? What about the release Voice Limit? What about the Streaming and loading Threads? (2 atm)

Are there any recommended settings for those sort of issues I could try?


You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.