Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
GS 3 Hears MIDI but won't play it
Last post Sat, Mar 08 2008 by PoppaJOL, 2 replies.
Options
Go to last post
Posted on Fri, Mar 07 2008 15:22
by PoppaJOL
Joined on Thu, Nov 17 2005, Las Vegas, Nevada USA, Posts 153

Hello:


I hope someone can help me. The short version of my problem is GigaStudio 3 is receiving MIDI but not playing the loaded sample.


I have 3 Windows XP Pro computers, 2 Custom VisionDAW and 1 Laptop, lots of extra drives and sample libraries.


Computer 1. DAW has Sonar 7 PE, Sibelius and Halion (Broadway Big Band)


Computer 2. DAW has GS3 Orch and Kontakt 2 (and most of the libraries - VSL, Sonivox, Garritan and others)


Computer 3. Laptop has Kontakt 2 and Halion with the Sonivox and BBB samples on an external hard drive


All communicate with MIDIoverLAN


The Laptop works perfecty playing either K2 (Sonivox Orchestra) or Halion (BBB) when MIDI is sent from Sonar on Computer 1 - no problems.


I can also use Halion on Computer 1 to play the BBB in Rewire mode (which is why it is there).


On Computer 2, Kontakt 2 works perfectly playing it's samples when MIDI is sent from Sonar on Computer 1


I NEVER RUN KONTAKT AND GIGASTUDIO AT THE SAME TIME.


Gigastudio is definitely receiving the MIDI from Sonar on Computer1. Not only are the ltlle MIDI lights flashing but the MIDI Monitor view actually shows the MIDI note numbers, controllers, program changes, etc., when MIDI is sent from Sonar or via keyboard. However, the little on-screen piano keyboard doesn't move and I hear no sample playing. If I click on the on-screen keyboard with the mouse, it depresses, the sample plays and I hear it. I am certain the MIDI assignments are correct because I have checked them many times and used them correctly with the other programs. I have gone through all the Configuration Manager and GS settings I can think of and checked the manual, the Audio Outputs, the Windows firewall settings, DSP setting, etc. as well as worked through this with a friend who also uses GS. We are mystified.


I'm sure there is a simple setting somewhere that I am missing but I just can't find it. If anyone has an idea, I would truly appreciate it. Thank you for your time.


Be Well,


Jimmy/Poppa

Any tone or group of tones can preceed, succeed or sound simultaneously with any other... inspired by V. Persichetti - 20th Century Harmony
Posted on Sat, Mar 08 2008 01:07
by PoppaJOL
Joined on Thu, Nov 17 2005, Las Vegas, Nevada USA, Posts 153

OK, I found it!

Despite the fact that, in the Configuration Manager, all the ports are set correctly, I had to change each one and then immediately change it back, then hit Apply. It's as if I had to tell GS which ports to use even though they were already selected. In any case, I did this and it worked so all is good.

Be Well,

Poppa

Any tone or group of tones can preceed, succeed or sound simultaneously with any other... inspired by V. Persichetti - 20th Century Harmony
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.