Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Options
Go to last post
Posted on Sat, Oct 25 2008 08:10
by JT3_Jon
Joined on Fri, Jun 04 2004, Palmdale CA (1 hour north of LA), Posts 469
Hello again


I'm having trouble running Vienna Ensemble with a single key on a slave. It is my understanding that this is possible, but every time I try to start up vienna ensemble service on my main DAW computer without the vienna key, it wont open saying "A proper license cannot be found" and will not start. Even if I then plug in my key, it STILL will not start, citing the above. I have to restart the computer and plug in the key in order to start up ensemble service on my main DAW, and then unplug it and plug it into my Slave to start up the other ensemble service. Once I do this everything works fine, but what a PITA to have to go through EVERY time I want to use Vienna Ensemble.



I've tried removing all paths from both directory managers (why are there two; one for VI and one for VE?) but this has no effect. Please someone, tell me what I'm doing wrong?! I'd love to be able to use Vienna Ensemble with a single key on a single slave, which really should be possible. Thanks!
Epic Prog rock music using VSL samples - http://www.aeonsatori.com

System specs: Mac Pro 5,1 3.33GHz 12 core 48GB RAM
OS 10.11.6 Cubase 8.5 Vienna Ensemble Pro 6.0.27022(64-bit)

PC: Core i7-2600 32GB Ram, Windows 8, Vienna Ensemble Pro 6.0.17011(64-bit)
Posted on Sat, Oct 25 2008 09:26
by mosso
Joined on Thu, Jun 23 2005, London, England, Posts 376

Can you provide more details of your setup? Which OS's? Which sequencer? I assume you're using VE3?

Martin

Martin Thornton
<a href="http://www.mosso.co.uk/" target="_blank">www.mosso.co.uk</a>
Posted on Sat, Oct 25 2008 10:18
by JT3_Jon
Joined on Fri, Jun 04 2004, Palmdale CA (1 hour north of LA), Posts 469
Sorry about that. I'm running VE3 (installed all updates yesterday) on a Dual 2.5GHZ PPC G5 w 7GB Ram OS 10.4.11. My sequencer is Logic 8.02, but this doesn't play a roll, as I'm attempting to open up VE Service before opening my daw, per the manual. Thank you for your reply.
Epic Prog rock music using VSL samples - http://www.aeonsatori.com

System specs: Mac Pro 5,1 3.33GHz 12 core 48GB RAM
OS 10.11.6 Cubase 8.5 Vienna Ensemble Pro 6.0.27022(64-bit)

PC: Core i7-2600 32GB Ram, Windows 8, Vienna Ensemble Pro 6.0.17011(64-bit)
Posted on Sat, Oct 25 2008 12:48
by cm
Joined on Fri, Dec 20 2002, vienna, Posts 9117

do you by chance try to run the service on your sequncer (which obviously has no key and so no license attached)?

the VE3 license needs to reside on the computer you like to see the GUI .... inserting an instance of VE3 into your sequencer and connecting to a slave (which of course needs to have the service running) does not need a license

hth, christian

and remember: a CRAY is the only computer that runs an endless loop in just four hours ...
Posted on Sat, Oct 25 2008 23:41
by JT3_Jon
Joined on Fri, Jun 04 2004, Palmdale CA (1 hour north of LA), Posts 469
Hello CM,


Yes I'm trying to run Vienna ensemble service (the service program, not vienna ensemble program) on my master computer in order to run Vienna Ensemble on my slave, per the manual. The slave is the only computer I want to see the Vienna Ensemble GUI, and of course it has the only key plugged into it. But for some reason Vienna service on my master is asking for a "proper license," and once I get this error, I have to restart my computer, plug in the key and launch VE service again. THEN I can unplug the key, plug into my slave and run VE Service, launch my daw, connect to my slave via vienna ensemble, and go. But its a major drag to have to plug the key into my master to launch VE Service, then unplug the key and plug back into the slave to run VE service on the slave.


There has to be something wrong, as I'm not running VE on my master daw at all, but yet its looking for the license! I've unloaded all VI from both browsers; I've tried opening VE service on the slave first before the master; I've tried repairing my permissions, restarting the computer multiple times, and STILL it keeps asking for a license on my master when opening VE Service.


Any ideas whats going on? It seems wrong to ask for a license on the master computer, as I do not see the need to run VE on my master. VE's purpose IMO is to allow other computers to share the processing load, so it would really be a drag if I had to use one of my licenses just to open VE service (NOT VE GUI) on my master.


Thanks again for your help! Its much appreciated!



P.S. Obviously before I had VE I ran all my Vienna VI's on my master. Could this in anyway be the cause of my problem? I did unload all the libs from the VI directory manager as well, but it didn't make a difference.
Epic Prog rock music using VSL samples - http://www.aeonsatori.com

System specs: Mac Pro 5,1 3.33GHz 12 core 48GB RAM
OS 10.11.6 Cubase 8.5 Vienna Ensemble Pro 6.0.27022(64-bit)

PC: Core i7-2600 32GB Ram, Windows 8, Vienna Ensemble Pro 6.0.17011(64-bit)
Posted on Sat, Oct 25 2008 23:51
by cm
Joined on Fri, Dec 20 2002, vienna, Posts 9117

that's the misunderstanding (please double check the manual and video)

- the VE3 service runs on the SLAVE (here are the vienna instruments libraries, the ViennaKey, the GUI)

- the VE3 plugin is inserted on the MASTER (=sequencer) and gives you only a *connect to host* window

- in this dialog you select your slave computer (by name or IP address) and now the GUI opens on the SLAVE

 

advanced setup: you _could_ run an additional service on the MASTER too (now you need the license and key on the MASTER), but you will still insert the plugin into the sequencer and in this case connect to the *localhost* (GUI opens on MASTER)

 

hope this clears it up, christian

and remember: a CRAY is the only computer that runs an endless loop in just four hours ...
Posted on Sat, Oct 25 2008 23:58
by JT3_Jon
Joined on Fri, Jun 04 2004, Palmdale CA (1 hour north of LA), Posts 469
ok, think I figured it out. You dont need to run VE Service on the master! I tried running VE Service on just the slave and it works fine! I guess I misunderstood the manual. Glad it works! YIPPY!

edit: I see you came to the same answer CM! Thanks for your help!!
Epic Prog rock music using VSL samples - http://www.aeonsatori.com

System specs: Mac Pro 5,1 3.33GHz 12 core 48GB RAM
OS 10.11.6 Cubase 8.5 Vienna Ensemble Pro 6.0.27022(64-bit)

PC: Core i7-2600 32GB Ram, Windows 8, Vienna Ensemble Pro 6.0.17011(64-bit)
Posted on Sat, Feb 06 2010 02:52
by jjim1
Joined on Tue, Dec 13 2005, woodstock, ga 30188, Posts 52

 Jon,

How do you run the

Posted on Sat, Feb 06 2010 06:34
by cm
Joined on Fri, Dec 20 2002, vienna, Posts 9117

jjim1 wrote:
 Jon, how do you run the 
 ... service?

 

VE PRO Startmenu

 on a mac you'll find it in Applications accordingly ...

 

what caught my attention though is, that you registered one VE PRO only so far so maybe you don't have the license on the respective computer (the license needs to reside on the computer you want to open the VE PRO interface - the connection dialog on your host computer does not need a license)

hth, christian

and remember: a CRAY is the only computer that runs an endless loop in just four hours ...
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.