Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Cubase "time warp", Jamstix 3, and VE Pro sync problems
Last post Sat, Sep 11 2010 by Karel, 5 replies.
Options
Go to last post
Posted on Thu, Sep 09 2010 12:31
by troyturner
Joined on Thu, Apr 23 2009, Posts 8

I use Cubase 5.5 64 bit on a win7 pro and vista machine (both 64 bit OS).  Using latest version of VE Pro (6853) on both boxes

I use a program called Jamstix 3 (32 bit) for drum parts and sounds.

 

Cubase has a feature called “time warp” that lets you to “stretch” the time from bar to bar, allowing you to sync up to an existing humanly-played track.

 

If I host Jamstix natively within Cubase (on Cubase computer, using j-bridge), I can use time warp.

 

If I host Jamstix inside VEPRO (on non-Cubase computer), and use tracks that are static time (metronome is at constant rate) within Cubase, Jamstix will sync to Cubase through VEPRO.

 

If I host Jamstix inside VEPRO (on non-Cubase computer), and use time warp in Cubase, the sync through VEPRO becomes erratic and unusable.

 

Is there a setting somewhere I’m missing?

 

Thanks

Posted on Fri, Sep 10 2010 15:21
by troyturner
Joined on Thu, Apr 23 2009, Posts 8

 Is it possible that the promised AU updates on the next release:

"I've further improved the time synchronization of AU's in VE Pro Server instances for the next update, which will also work around the sync issues with FXpansion AU's"

from this thread:
http://community.vsl.co.at/forums/t/25839.aspx

will also be done on the PC/Windows side and fix my Time Warp problem?

Posted on Fri, Sep 10 2010 23:49
by Karel
Joined on Mon, Jan 19 2009, Belgium, Posts 2173

I'm afraid it's not the same issue. It's added to our todo list however. Jamstix seems to be an exception, since other plugins sync fine.

Karel Bassez
Software Engineer
Vienna Symphonic Library
Posted on Sat, Sep 11 2010 04:31
by troyturner
Joined on Thu, Apr 23 2009, Posts 8

THANK YOU for the honest reply. 

I wasn't sure whether the problem was with Jamstix, or the fact that Time Warp changes the Cubase tempo track, or whether ANYTHING that uses the tempo track (and thus doesn't use a straight, metronomic time) might be the problem.  As I said before, Jamstix inside Ensemble Pro syncs fine as long as the Time Warp feature isn't being used (Time Warp is basically a GUI to allow changing the Cubase tempo track).

Unfortunately all the projects I am doing lately require both Time Warp and Jamstix, and I would REALLY like to be able to get the CPU cycles for Jamstix offlloaded to another PC.

I'll do some work arounds in the mean time.

I really, honestly appreciate getting a straight response. 

Thanks

Posted on Sat, Sep 11 2010 15:16
by Karel
Joined on Mon, Jan 19 2009, Belgium, Posts 2173

You might want to try running with 0 or 1 buffer of latency instead of 2 buffers. It might improve the synchronization behavior for this particular plugin.

Karel Bassez
Software Engineer
Vienna Symphonic Library
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.