Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Hanging notes with Vepro Multiport Layer Fixed
Last post Mon, Jun 25 2012 by Cyril Blanc, 50 replies.
Options
Go to last post
3 Pages123>
Posted on Sat, Feb 04 2012 18:29
by molemac_824
Joined on Fri, Jan 31 2003, London, Posts 87
Charlie
Posted on Sun, Feb 05 2012 22:39
by reeltracks
Joined on Fri, May 28 2010, Posts 10
noticed the same here
Mac OSX 10.6.8
Logic 9.1.5
VEP v5.0.9687
Posted on Sun, Feb 05 2012 23:06
by Karel
Joined on Mon, Jan 19 2009, Belgium, Posts 2173

We're investigating this issue. It seems to happen in rather specific circumstances.

Karel Bassez
Software Engineer
Vienna Symphonic Library
Posted on Sun, Feb 05 2012 23:31
by frazz
Joined on Mon, Dec 12 2011, Posts 52

Sending all notes off in Logic does not turn off the notes.

You need to toggle the power button in VEP

Posted on Mon, Feb 06 2012 00:08
by molemac_824
Joined on Fri, Jan 31 2003, London, Posts 87

Anyway glad to hear you are looking into it , thought I was going mad.

Charlie
Posted on Mon, Feb 06 2012 00:27
by molemac_824
Joined on Fri, Jan 31 2003, London, Posts 87



I have got somewhere with this but there is still a problem . Instead of cabling all of the 16 multis to each vepro instrument in logic from the all port macro , I tried splitting them out so that multi port 1-4 goes to one all prt macro which then goes to one slave instrument . Then uncable the rest of the multis from the all port and copy and paste a new one. Into the new one cable say another 4 multis and send that to another vepro instrument that has say midi ports 5-8 activated and so on . This seems to have got rid of the hanging notes so far anyway. Maybe reducing the midi load has helped. Obviously you still can't put all your sounds in one instance of vepro this way but splitting the ports into 3 or 4 doesn't seem so bad.image.png



Charlie
Posted on Mon, Feb 06 2012 12:36
by molemac_824
Joined on Fri, Jan 31 2003, London, Posts 87

Actually , I got it wrong the notes are still hanging constantly. Oh dear , this is not good , its really messing with me.

Charlie
Posted on Tue, Feb 07 2012 14:02
by MS
Joined on Wed, Feb 19 2003, Vienna, Austria, Posts 1762

Could you send the Logic project which is giving you the hanging notes to please?

Thanks,

--
Martin Saleteg
Software Developer
Vienna Symphonic Library GmbH
Posted on Tue, Feb 07 2012 19:38
by ari_5671
Joined on Mon, Mar 15 2004, Posts 2

I am having an identical problem with the Mulitport Layer.  I am getting errant MIDI data going to seemingly random instruments that are within the same VEP instance (I only have one in the sequence).  Not only does this happen with MIDI volume moves while the sequencer is playing/recording, it also seems to happen when I option drag objects in logic to copy and paste them while Logic is playing.  Man, I just spent quite a long time setting up a VEP template and now I can see it's going to be trouble.

Posted on Tue, Feb 07 2012 20:59
by molemac_824
Joined on Fri, Jan 31 2003, London, Posts 87

Yup , wait until VSL fix it . mean time use IAC bus for midi instead but dont try and offline bounce.

Charlie
Posted on Tue, Feb 07 2012 21:56
by molemac_824
Joined on Fri, Jan 31 2003, London, Posts 87
MS wrote:

Could you send the Logic project which is giving you the hanging notes to please?

Thanks,

I have sent it through . In the meantime I have kept 3 multiports and the rest using IAC bus which has got rid of the hanging notes . It seems the multiport layer cant handle too much info.

Looking forward to you guys finding a fix .

Charlie
Posted on Wed, Feb 08 2012 03:33
by C_Caouette
Joined on Thu, Mar 11 2004, Posts 172

I just started setting this all up tonight.  I didn't notice any hanging notes yet but I didn't get a compete template together.  It almost makes me wonder if I have to go back to one instance per.  A couple side notes I changed the multi-channel to a single channel instrument on some as I use a channel as an articulation selection.  If you just use the 'all channels' instrument it won't show in the mixer.  I also added a filter to ignore CC7 data so it doesn't change the volume of the plugin channel strip.

Hope the note thing can be solved quickly.

Chris

Posted on Wed, Feb 08 2012 09:19
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 13299

Hi, 

Just wanted to let you know that our developers have found the reason for the hanging notes and are working on an improvement at the moment. An update will be released as soon as this fix is confirmed and tested. 

Thanks for your patience, 

Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Wed, Feb 08 2012 16:11
by frazz
Joined on Mon, Dec 12 2011, Posts 52

Paul,

Much attention has been given to the hanging notes issue and none has been given to the problem I have with NI products that will not work when Logic plays.

It is 100% repeatable. 

Load any FM8 sound in VE pro with an arpeggiator and it stops playing as soon as Logic plays.

This happens with Kontakt, Kore, Reactor.

It does NOT happen if you load the same sounds directly in Logic.

Posted on Wed, Feb 08 2012 18:16
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 13299

Frazz, 

Of course we are also looking at other issues and bugs. It´s just that if we confirm or answer every single question, this generates more questions, which again need to be answered. And instead of fixing problems, our developers spend their valuable time in the forum.

I know you have just joined us in december, so you cannot know it, but VSL´s reputation for fixing bugs is pretty good, and we´re doing the best we can to listen to everyone.

The workaround for now with FM8 (though you probably don´t want to hear it): Use FM8 directly in your host....

Thanks for your patience,

Paul 

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Wed, Feb 08 2012 18:41
by C_Caouette
Joined on Thu, Mar 11 2004, Posts 172
frazz wrote:

Load any FM8 sound in VE pro with an arpeggiator and it stops playing as soon as Logic plays.

This happens with Kontakt, Kore, Reactor.

It does NOT happen if you load the same sounds directly in Logic.

This sounds like you are using the even input plugin in which case you need to have the i/o plugin also on every channel including the VEP plugin set to a pair of outputs and then bypassed. 

Also, FM8 is a 64bit plugin now why not just use it inside Logic (as Paul mentioned)...it isn't like it takes a long time to load a synth.  :)

Posted on Wed, Feb 08 2012 18:53
by frazz
Joined on Mon, Dec 12 2011, Posts 52

No, I am not using the event plug in.

True, I could use FM-8 directly in Logic.

It was an easy example to demonstrate the problem.

What concerns me more is that also effects Kontakt 5 and many of their preimum products like West Africa and Studio Drummer.

My biggest concern is many tempo based instruments do not work AT all, even if host sync is disabled in the plug-in. They go silent as soon as Logic starts to play.

Posted on Wed, Feb 08 2012 19:06
by C_Caouette
Joined on Thu, Mar 11 2004, Posts 172
frazz wrote:

No, I am not using the event plug in.

True, I could use FM-8 directly in Logic.

It was an easy example to demonstrate the problem.

What concerns me more is that also effects Kontakt 5 and many of their preimum products like West Africa and Studio Drummer.

My biggest concern is many tempo based instruments do not work AT all, even if host sync is disabled in the plug-in. They go silent as soon as Logic starts to play.

Weird as I've not experience this with hosting Kontakt5 player and 4 on the mac mini slave.  Have you tried it with different machines?

Chris

Posted on Wed, Feb 08 2012 20:18
by frazz
Joined on Mon, Dec 12 2011, Posts 52

It works properly when I run VEP5 locally on my mac

It does not work when I use it on my PC over ethernet

Posted on Wed, Feb 08 2012 20:19
by Karel
Joined on Mon, Jan 19 2009, Belgium, Posts 2173

That's helpful information. I'll note it down for investigation. Thanks.

Karel Bassez
Software Engineer
Vienna Symphonic Library
3 Pages123>
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.