Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Problems with Finale, VE Pro and VI Pro
Last post Tue, Mar 20 2012 by andi, 7 replies.
Options
Go to last post
Posted on Mon, Mar 19 2012 20:35
by stevesong
Joined on Mon, Oct 18 2004, NYC, Posts 714

Using a Dual Quad described below, I am writing a piece for 8 players in Finale 2010 using VE Pro with 15 instances of VI Pro instantiated as the playback vehicle.  

Each channel strip has between 2 and 16 articulations assigned to it. Activity monitor reports that 3.03 GB of RAM are Wired leaving 16.78GB free.  A Vienna Suite equalizer instance has been inserted into each channel strip All send to a Bus in which the Vienna Suite Convolution reverb is instantiated. At first,, running both Finale and VE Pro Server  (64 bit), I encountered problems with stuck and missing notes. I attributed to this to Finale's being a processor hog - - Activity Monitor reports that, during playback, on either a 2.5 Core 2 Duo MacBook Pro or on the Mac Pro, Finale consumes 102-110% of one processor. 

This led me to try working wit a small network dedicating the MacBook Pro to Finale and using a MOTU 828 for the signal being sent back from the Mac Pro which was running VE Pro. This seemed to work much of the time. Then I asked about this problem on the Finale Forum and people told me that they had solved this issue by running VE Pro as a standalone accessing it via the IAC ports. I tried this and it worked well for a while. I was using Finale's Human Playback capabilities mainly to effect tempo - - tI've turned off the HP effect on continuous data.

I then tried to play back with HP turned off and ran into many more stuck, missing notes, notes that would start and then suddenly stop. These effects were less when I turned HP back on. But then during playback there was a frying/sizzling noise hinting that the problem might be with the MOTU 2408. I substituted the MOTU 828 and the sizzling noise disappeared but the stuck, missing and cut off notes appeared randomly. I then switched back to the two computer network and this seemed to help a little at first - - especially after I set VE Pro preferences to 4 threads (it had been set at 2 threads). I then increased the setting to 6 threads and it barely played back at all. I set it back to four threads and things improved a bit but still there are random stuck, missing and cut off notes. Oddly enough some of the more complex passages play back correctly whereas some simpler passages do not.

I uninstalled VI Pro  and VE Pro Then reinstalled them (VI Pro in a newer version) Problem is worse afterwards.   

One thing worth mentioning is that immediately prior to these events I ran the utility AppleJack (which I've used for at least a year) which, running in single user mode, checks the disk for errors, repairs permissions, cleans out caches and validates preferences. This was followed by rebuilding the directory with DiskWarrior. I did this after a crash that did not involve Finale, VE Pro or VI Pro. 

I would very much appreciate help and insight. Thanks.

Stephen

Stephen Siegel
New York City

MacPro (4.1) dual-quad Xeon @ 2.9.3 Ghz
24GB RAM; OS 10.8.5
2 960 GB OWC E2 Mercury Accelsior SSDs one dedicated to samples and the other partitioned into a partition for samples and a part ion for apps and files.
MOTU 2408 MK III (PCIe)

MacBook Pro with 2.5Ghz Core 2 Duo
4GB RAM; OS 10.8.5
MOTU 828
Firmtek/Seritek 2SM2-E Express Card SATA adapter.

Logic 9.1.6.; Finale 2011
Posted on Mon, Mar 19 2012 22:25
by stevesong
Joined on Mon, Oct 18 2004, NYC, Posts 714

I'm beginning to wonder if one of the two drives in my RAID 0 is not working properly as this problem now occurs just when I attempt to play a single line. The lights indicating drive activity in the Firmtek enclosure do not flicker equally: one of these lights flickers only intermittently while the other is much more continuously flickering during playback. I've tested the drives with Drive Utility and Disk Warrior and they check out ok, Are the symptoms I've described consistenet with the beginning of a drive failure?  Any thoughts? Thanks again.

Stephen Siegel
New York City

MacPro (4.1) dual-quad Xeon @ 2.9.3 Ghz
24GB RAM; OS 10.8.5
2 960 GB OWC E2 Mercury Accelsior SSDs one dedicated to samples and the other partitioned into a partition for samples and a part ion for apps and files.
MOTU 2408 MK III (PCIe)

MacBook Pro with 2.5Ghz Core 2 Duo
4GB RAM; OS 10.8.5
MOTU 828
Firmtek/Seritek 2SM2-E Express Card SATA adapter.

Logic 9.1.6.; Finale 2011
Posted on Mon, Mar 19 2012 23:21
by winknotes_282
Joined on Mon, Dec 23 2002, Posts 189

Hey Steve,

I'm a windows Finale user, but I'm familiar with Finale not playing well with multi-core CPU's.  I and other users have a common problem where notes will stick in speedy entry and various situations like that.  The solution for us is to set processor affinity to a single processor for the finale executable file.  This clears up the problem and doesn't seem to affect VSL in the least. 

Steve
Windows 7 Pro 64-bit
Finale 2011, 2012c
VSL SE
Posted on Tue, Mar 20 2012 10:42
by andi
Joined on Wed, Feb 18 2004, Vienna, Posts 3270

Hello Stephen!

I don't know where your problems come from, but I guess they are either hardware related or Finale related. I don't think they come from Vienna Ensemble Pro or Vienna Instruments Pro. Do you have the same problems with Logic?

Best regards,
Andi

Andreas Olszewski
Vienna Symphonic Library
Posted on Tue, Mar 20 2012 14:09
by stevesong
Joined on Mon, Oct 18 2004, NYC, Posts 714


Hi Andi,

Thanks for your advice. The probelm seems a failing drive in the RAID 0 array which holds the samples. As I mentioned the indicator lights were not blinking equally, but both Drive Utility and DiskWarrior pronounced the array ok and Disk Utility verified the S.M.A.R.T. status of both drives. However, I downloaded the demo version of Smart Utility and it immediately identified one of the drives as "failing." Unfortunately I didn't have an extra drive last night to back up the RAID and - - rather uncleverly - - I turned off the drive.array. I acquired a drive this morning but as you might expect it is not copying the array contents very well.. So I have the delightful prospect of reinstalling all the samples on a new drive. One question, since I acquired the Symphonic Cube there have been periodic updates of the sample libraries - - are these included in the latest updates? Thanks. 


Stephen


Stephen Siegel
New York City

MacPro (4.1) dual-quad Xeon @ 2.9.3 Ghz
24GB RAM; OS 10.8.5
2 960 GB OWC E2 Mercury Accelsior SSDs one dedicated to samples and the other partitioned into a partition for samples and a part ion for apps and files.
MOTU 2408 MK III (PCIe)

MacBook Pro with 2.5Ghz Core 2 Duo
4GB RAM; OS 10.8.5
MOTU 828
Firmtek/Seritek 2SM2-E Express Card SATA adapter.

Logic 9.1.6.; Finale 2011
Posted on Tue, Mar 20 2012 14:11
by stevesong
Joined on Mon, Oct 18 2004, NYC, Posts 714

Hi Winknotes,

Thanks for your help. The problem turned out to be a failing drive as described in my reply to Andi. As to your suggestion, I would have no idea how to set "processor affinity" on a Mac. Perhaps you know how. I'd be most appreciatve.

Thanks,

Stephen

Stephen Siegel
New York City

MacPro (4.1) dual-quad Xeon @ 2.9.3 Ghz
24GB RAM; OS 10.8.5
2 960 GB OWC E2 Mercury Accelsior SSDs one dedicated to samples and the other partitioned into a partition for samples and a part ion for apps and files.
MOTU 2408 MK III (PCIe)

MacBook Pro with 2.5Ghz Core 2 Duo
4GB RAM; OS 10.8.5
MOTU 828
Firmtek/Seritek 2SM2-E Express Card SATA adapter.

Logic 9.1.6.; Finale 2011
Posted on Tue, Mar 20 2012 14:18
by andi
Joined on Wed, Feb 18 2004, Vienna, Posts 3270

Hi Stephen!

Thanks for the update. I'm glad you found the problem.

The current library updates also include all previous library updates. Don't worry about that, you won't miss an update.

Best,
Andi

Andreas Olszewski
Vienna Symphonic Library
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.