Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
VE Pro connection time
Last post Sun, May 20 2012 by DG, 4 replies.
Options
Go to last post
Posted on Sun, May 20 2012 21:22
by petera
Joined on Wed, Apr 08 2009, Munich, Germany, Posts 76

Hi all,

I load a project in cubase. In the "Vienna Ensemble Pro Server" window I see how the single instances are connecting. It takes about 5 seconds for one instance to be connected. Is this a regular value? Or is it too high?

My settings:
Audio outputs: 10
Midi Inputs: 8
Audio Inputs: 2
Latency: 1 buffer
Cubase 6.5 and Ve Pro Server 5.0.10738 on the same local mashine
All instances saved and loaded "preserved" and "decoupled"
No firewall and no virusprogramm activated

Posted on Sun, May 20 2012 21:33
by DG
Joined on Wed, May 12 2004, Posts 8608

You have quite a high number of MIDI ports. How many instances are you using? If you re only using 1, which would (by your figures) take 5 second to connect, I don't see that this is a problem. However, if you are using many instances, I can see that this could become annoying. Each instance gives you 128 MIDI channels. How many do you actually need?

DG

Nuendo 6.03, 4.3
2 x Intel Xeon x5675 3.07GHz Hex Core
48GB RAM
Windows 7 (x64)Pro
RME Multiface II
Intensity
ATI HD5400 series graphics card
Posted on Sun, May 20 2012 22:10
by petera
Joined on Wed, Apr 08 2009, Munich, Germany, Posts 76

Hi DG,

thanks a lot! You are right, "Number of midi inputs" is a speed factor. For testing I have reduzed this value to "1" and now it is quite faster (1 second instead of 5).

I am using 16 instances. Some are containing up to 60 instruments, other only 10. All together about 400 instruments. If they are all loaded in VE Pro, I have no problems. But if I connect all instances with cubase, I get cpu spikes from time to time. That's the reason I am testing several setups. I have read that the vienna team suggests to use one big instance instead of several small instances. Anyway I want to try a setup with many instances which can be modular connected/disconnected.

Best regards,

Peter

Posted on Sun, May 20 2012 22:57
by DG
Joined on Wed, May 12 2004, Posts 8608

 Yes, I suspected that this was the problem. There is a problem in using too many MIDI Ports in Cubase, so you will have to find the sweet spot for your system. Or load a more modern sample player that does not require so many MIDI channels. Wink

DG

Nuendo 6.03, 4.3
2 x Intel Xeon x5675 3.07GHz Hex Core
48GB RAM
Windows 7 (x64)Pro
RME Multiface II
Intensity
ATI HD5400 series graphics card
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.