Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Ensemble Pro 5 stuttering on playback
Last post Tue, Dec 17 2013 by crusoe, 5 replies.
Options
Go to last post
Posted on Tue, Dec 17 2013 07:59
by rosindabow
Joined on Tue, Dec 18 2007, Posts 65

I'm running a Desktop Pro 3,1 with 16Gbs of RAM.  I am running OS X v 10.8.5.  I have a separate external hard drive for my VSL library - it's running off of Firewire 800.  I am not playing very many notes and i keep getting dropouts.  I am with a very large setup, including 8 fully loaded instance of Dimension Violins with each instance having 7 options, and all the cells are enabled.  I only have 2 threads dedicated to the Ensemble Pro.  My DAW is MOTU's Digital Performer, version 8. 0.5.  Also, running Altiverb 7 on a bus. I have never had dropouts before but this is by far the largest preset I have ever used.  What can you suggest to minimize the dropouts as there are way too many to record with.  Thanks!

2 x 3.06 GHz 6-Core Intel Xeon. MOTU's Digital Performer 10, Pro Tools, Logic Pro. VSL libraries, Waves, UAudio, PspAudioware, Spectrasonics, etc ...
Posted on Tue, Dec 17 2013 08:45
by DG
Joined on Wed, May 12 2004, Posts 8608

It sounds like a disc problem. I don't think your Firewire is fast enough. I would recommend upgrading to SSD when using Dimension Strings.

DG

Nuendo 6.03, 4.3
2 x Intel Xeon x5675 3.07GHz Hex Core
48GB RAM
Windows 7 (x64)Pro
RME Multiface II
Intensity
ATI HD5400 series graphics card
Posted on Tue, Dec 17 2013 09:35
by rosindabow
Joined on Tue, Dec 18 2007, Posts 65

There's nothing else you can think of before having to spend a ton of dough on an SSD?

DG wrote:

It sounds like a disc problem. I don't think your Firewire is fast enough. I would recommend upgrading to SSD when using Dimension Strings.

DG

2 x 3.06 GHz 6-Core Intel Xeon. MOTU's Digital Performer 10, Pro Tools, Logic Pro. VSL libraries, Waves, UAudio, PspAudioware, Spectrasonics, etc ...
Posted on Tue, Dec 17 2013 10:30
by DG
Joined on Wed, May 12 2004, Posts 8608

Try setting up an equally big template without Dimension Strings (it doesn't matter what instruments). Does that still cause problems?


The reason that I'm suggesting the discs to be a problem is that I can run a
full orchestra with no problem until I put Dimension Strings into the equation.
Then I end up with the same issues as you. The only other things that you can try is to put the sections on different drives.


DG


Nuendo 6.03, 4.3
2 x Intel Xeon x5675 3.07GHz Hex Core
48GB RAM
Windows 7 (x64)Pro
RME Multiface II
Intensity
ATI HD5400 series graphics card
Posted on Tue, Dec 17 2013 12:50
by crusoe
Joined on Sat, Dec 26 2009, Posts 141
You can also try playing with threads number - increase it to 8 and see what happens.
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.