Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
VI Pro question: Enable Cells on MIDI activity" setting
Last post Thu, May 26 2016 by oshaginko, 6 replies.
Options
Go to last post
Posted on Wed, Feb 11 2015 02:32
by John Melcher
Joined on Thu, Dec 26 2013, Posts 23

VI Pro has an undocumented global setting, "Enable Cells on MIDI Activity".  I thought I could load a preset with all cells disabled, and let the software enable the ones it needed, but it's not doing anything. Can someone please clarify?  Thanks.

 

John Melcher

Posted on Wed, Feb 11 2015 06:40
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 12413

Hi John, 

If you disable "Force Enabled Cells" and activate "Enable Cells on MIDI Activity", all VI PRO Presets will load with disabled cells. As soon as you trigger one note of an articulation (the first note will be silent), it loads the whole articulation in the background. 

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Thu, Feb 12 2015 11:04
by John Melcher
Joined on Thu, Dec 26 2013, Posts 23

Indeed it does!  For some reason, it wasn't working before.  It's a wonderful feature.  Disable all the cells, play the piece once, and exactly what's needed gets loaded, no more.  Thanks!

 

John Melcher

Posted on Sat, Mar 07 2015 21:51
by jstaczek
Joined on Tue, May 10 2005, Seattle, WA, USA, Posts 37

John, did you ever figure out why it wasn't working in the first place for you? It is not working for me. All cells remain disabled regardless of MIDI activity. 

It is a wonderful feature, much more powerful even than learn/optimize.

Thanks,

Jason

Posted on Sun, Mar 08 2015 00:21
by jstaczek
Joined on Tue, May 10 2005, Seattle, WA, USA, Posts 37

Ah, I figured out one thing, at least. You have to save and reload the viframe after enabling this setting for it to take effect.

In the process, I discovered another curious thing. If I disable all cells, save and reload the viframe, the cells come back enabled. The only way I can get it to save the disabled set is by setting the preference "load all cells in disabled state". Is this correct? Shouldn't it be possible to disable some cells and save that state?

Thanks,

Jason

Posted on Thu, May 26 2016 14:54
by oshaginko
Joined on Tue, Nov 08 2011, Posts 16

Thanks Jason for figuring this out....I was unable to get it to work until I saw your post!

You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.