Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Pro Tools 11HD/ VE Pro clicks and pops.
Last post Tue, May 05 2015 by nflfilms, 12 replies.
Options
Go to last post
Posted on Wed, Feb 25 2015 16:30
by Marsdy
Joined on Wed, Aug 06 2003, UK, Posts 71

I've been struggling with this issue for a while now. Unfortunatley a deadline is now looming and I'm stuck.

Generally I'm getting amazing performance from VE Pro, a 2013 12-Core/PTHD 11.1.3/Yosemite 10.10.1. 

One BIG problem though. Whenever Pro Tools changes tempo, I'm getting clicks and pops from the instances of Kontakt running in VE Pro. It's especially noticable on rallentandos.

I can see the Kontakt instances in VE Pro follow the PT tempo changes so it is obviously syncing to Pro Tools, its just that I get the clicks and pops whenever this happens.

Any ideas?

Dave

Dave Marsden
UK
Posted on Wed, Feb 25 2015 21:34
by Stig Christensen
Joined on Fri, Mar 18 2005, Denmark, Posts 184

You might try to see if any of the problematic instruments/sounds has convolution reverb in the sound. It's my experience that it can cause crackles and pops, when you change the tempo of an seq. because the reverb is going to recalculate the space, or something like that. ;-)

You can bounce to audio and put the reverb on from PT maybe.

Musicmind (Mind the Music!)
Mac Pro 6.1 64Gb, PC Slave 64gb, Mac Pro 12 48Gb, MacBookPro, Apollo interface, Universal Audio, Waves 9, NI Komplete 9, VSL, BFD3, Superior, Arturia, Sound Toys, Euphonix MC Mix, Neumann mics, DynAudio, Yamaha + Adam monitors AND Steinway Concert Grand A ;-)
Posted on Wed, Feb 25 2015 22:32
by Marsdy
Joined on Wed, Aug 06 2003, UK, Posts 71

Thanks Stig.

Good call but no convolution reverbs in Kontakt invloved. I'll bear this in mind for the future though. EVERY Kontakt instument is clicking and popping in VE Pro when there's a tempo change in PT.

My current workaround is to load the Kontakt instruments in Pro Tools instead. Far from ideal although PT11 is maturing into a pretty impressive VI host here... (apart from BFD!)

Dave Marsden
UK
Posted on Thu, Feb 26 2015 08:40
by hetoreyn
Joined on Sat, Nov 27 2004, Vancouver, British Columbia, Posts 1159

I had a similar problem recently with an older VSL plug. I think it was the hybrid reverb that was causing popping noises. That's been uptdated since .. but you might want to try isolating the various plugs you're using and see if you can find which one causes the pops to start when the tempo changes.

It's not likely a disc speed problem as PT 11 is pretty good for dealing with RAM and CPU.

Hetoreyn
http://www.hetoreyn.com

Mac Pro 2013 - 3.5 ghz, 32 Gig RAM (Master)
27 inch iMac i5 2.7 Ghz 16 Gig RAM (Slave)


Pro-Tools 12 (Native), Mbox Pro 3
Logic ProX
Notion SLE

VI Pro, VE Pro, MIR, Vienna Suite, Omnisphere, Slate Digital Plugs.
Posted on Thu, Feb 26 2015 11:38
by DG
Joined on Wed, May 12 2004, Posts 8608

This has been a problem for Cubase users as well. The two solutions are:

  1. Make sue that you only have tempo sync switched on in Kontakt when you absolutely need it
  2. Don't use tempo ramps. Use jumps.

DG

Nuendo 6.03, 4.3
2 x Intel Xeon x5675 3.07GHz Hex Core
48GB RAM
Windows 7 (x64)Pro
RME Multiface II
Intensity
ATI HD5400 series graphics card
Posted on Thu, Feb 26 2015 12:41
by Marsdy
Joined on Wed, Aug 06 2003, UK, Posts 71

Thanks DG

I'm getting the clicks on tempo jumps as well as ramps. 

Dave Marsden
UK
Posted on Thu, Feb 26 2015 12:47
by Marsdy
Joined on Wed, Aug 06 2003, UK, Posts 71

Originally Posted by: hetoreyn Go to Quoted Post

I had a similar problem recently with an older VSL plug. I think it was the hybrid reverb that was causing popping noises. That's been uptdated since .. but you might want to try isolating the various plugs you're using and see if you can find which one causes the pops to start when the tempo changes.

It's not likely a disc speed problem as PT 11 is pretty good for dealing with RAM and CPU.

Yeah I dont think its a disk speed issue. I'm using a Sonnet 8 bay disk expansion chassis in an xMac Pro server and performance is oustanding. Im getting thousands of voices of polyphony.

As I mentioned, without tempo changes in PT I dont get the clicks. 

I have no reverbs running in VE Pro including ones internal to Kontakt.

Dave Marsden
UK
Posted on Thu, Feb 26 2015 16:36
by DG
Joined on Wed, May 12 2004, Posts 8608

Originally Posted by: Marsdy Go to Quoted Post

Thanks DG

I'm getting the clicks on tempo jumps as well as ramps. 

OK, have you checked what happens if you don't use patches that have sync on in Kontakt?

DG

Nuendo 6.03, 4.3
2 x Intel Xeon x5675 3.07GHz Hex Core
48GB RAM
Windows 7 (x64)Pro
RME Multiface II
Intensity
ATI HD5400 series graphics card
Posted on Mon, Mar 02 2015 20:12
by Marsdy
Joined on Wed, Aug 06 2003, UK, Posts 71

Originally Posted by: DG Go to Quoted Post

Originally Posted by: Marsdy Go to Quoted Post

Thanks DG

I'm getting the clicks on tempo jumps as well as ramps. 

OK, have you checked what happens if you don't use patches that have sync on in Kontakt?

DG

Just had chance to check. If I turn sync OFF in the Kontakt instances running in VE Pro then the clicks stop!!!

I wonder if this is a NI or VSL issue?

Dave Marsden
UK
Posted on Mon, Mar 02 2015 23:09
by DG
Joined on Wed, May 12 2004, Posts 8608

It's a Kontakt problem. NI is aware of it, but hasn't yet acknowledged if/when they are going to fix it.

DG

Nuendo 6.03, 4.3
2 x Intel Xeon x5675 3.07GHz Hex Core
48GB RAM
Windows 7 (x64)Pro
RME Multiface II
Intensity
ATI HD5400 series graphics card
Posted on Wed, Mar 04 2015 07:22
by MS
Joined on Wed, Feb 19 2003, Vienna, Austria, Posts 1762
Please also try manually disabling App Nap for your VEPro apps.
--
Martin Saleteg
Software Developer
Vienna Symphonic Library GmbH
Posted on Tue, May 05 2015 20:35
by nflfilms
Joined on Mon, Jan 13 2003, Posts 3

we were having the same problem. disabling App Nap on the system seemed to fix this for us. thanks.

You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.