Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Erratic VI behaviour with Cubase 8 ASIO guard
Last post Sat, Sep 05 2015 by westwoodi, 3 replies.
Options
Go to last post
Posted on Sat, Sep 05 2015 13:04
by westwoodi
Joined on Tue, Feb 28 2006, UK, Posts 24

Hi,

I know there is an on-going thread about VEP and ASIO Guard, but I think this is probably a different issue so I have started a new thread. I hope I was right to do so! This relates directly to Vienna Instruments not VEP, and therefore relates to VST2.

- If I insert an instance of Kontakt as an instrument directly in Cubase 8, when in record mode I get a higher ASIO reading than when in playback. This is the benefit I understand I can get from ASIO Guard.

- If I insert an instance of VI directly in Cubase, when in record mode (Or 'live mode') it works fine. However, when I playback I get ASIO peaks, breakup and erratic sample playback. This is particularly bad with MIRx running in the instance. I don't know if this is just that the pops are more obvious with reverb, or another reason.

If I disable ASIO guard for the Vienna player, it works fine.

Can someone please confirm whether this is just my system, or a problem with the VSL player? Starting from a point of ignorance, I would have thought that Kontakt and the VI player would operate in a similar way.  It would be great if they did, since in my single PC rig, I could get many more instruments running in parallel.

Thanks for any assistance, Ian

Posted on Sat, Sep 05 2015 15:03
by dlpmusic
Joined on Sun, Jan 19 2003, Posts 283

I was told directly from Steinberg that teh VST 2 plugin does not supprot ASIO GUARD 2....it has to be the VST 3 version.  I had many of the VST2 versions in my template and experienced the same ASIO spikes.  Turn ASIO GAUARD 2 off for those plugs or replace with the VST 3 version and the spikes will go away.

Originally Posted by: westwoodi Go to Quoted Post

Hi,

I know there is an on-going thread about VEP and ASIO Guard, but I think this is probably a different issue so I have started a new thread. I hope I was right to do so! This relates directly to Vienna Instruments not VEP, and therefore relates to VST2.

- If I insert an instance of Kontakt as an instrument directly in Cubase 8, when in record mode I get a higher ASIO reading than when in playback. This is the benefit I understand I can get from ASIO Guard.

- If I insert an instance of VI directly in Cubase, when in record mode (Or 'live mode') it works fine. However, when I playback I get ASIO peaks, breakup and erratic sample playback. This is particularly bad with MIRx running in the instance. I don't know if this is just that the pops are more obvious with reverb, or another reason.

If I disable ASIO guard for the Vienna player, it works fine.

Can someone please confirm whether this is just my system, or a problem with the VSL player? Starting from a point of ignorance, I would have thought that Kontakt and the VI player would operate in a similar way.  It would be great if they did, since in my single PC rig, I could get many more instruments running in parallel.

Thanks for any assistance, Ian

Posted on Sat, Sep 05 2015 15:34
by westwoodi
Joined on Tue, Feb 28 2006, UK, Posts 24

Thanks for the reply, dissappointed as I am by the reality of the situation!

As far as I am aware, there currently isn't a VST3 version of the Vienna Instruments player, only Ensemble. I am struggling to see what the problem is for VSL since both Kontakt and Play both work with ASIO Guard turned on.

Thanks anyway, Ian

You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.