Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
VEP 7 - VEP 7 didn't start in Cubase 10
Last post Tue, Aug 06 2019 by whitealbum, 13 replies.
Options
Go to last post
Posted on Tue, Aug 06 2019 10:24
by whitealbum
Joined on Sat, Dec 23 2006, Posts 13

Hello,

if i insert Vienna Ensemble Pro 7 in Cubase, VEP 7 didn't start automatically.

A window arise:

If i push connect next window appear:

 

There is no instance to choose from.

If i insert Vienna ensemble 6 (not pro), then vienna ensemble service starts in the background and all is fine.

The Vienna Ensemble Pro Standalone apllication is NOT loaded in the background

I try 127.0.0.1 in the server/instance field, no connect.

 

What can i do?

Now, i can't use VEP7 in Cubase 10!!!

Thanks in advance!

Posted on Tue, Aug 06 2019 11:10
by bbelius
Joined on Sat, Mar 14 2015, Posts 694

Hi,

have you already took a look at the manual of VEP7? You can download it in the MyVSL section.
It will guide you through the process with text and screenshots (it is a little different workflow from the non-Pro version).
I think this is quicker then explaining every step here. But if you have any questions or something in the manual is not clear to you, feel free to ask.

Best, Ben

Ben
Technical Support - Vienna Symphonic Library
Posted on Tue, Aug 06 2019 11:36
by whitealbum
Joined on Sat, Dec 23 2006, Posts 13

Thanks, okay...

 

Step 1

I start Cubase 10,

Step 2

then i start VEP7 Server.

I got an error message regarding elicenser access rights, soft elicenser can't used,

Step 3

but i click on ok.

VEP 7 starts.

Step 4

Then i opened a Cubase project and VEP 7 appears with the installed VI strings

 

So it seems to be too complicated.

Wh< do i manually start the VEP 7 server, right after the cubase start (if i start the project, it never works then!)?

Why it is not possible, that the VEP server starts with the opening project which contains VEP 7 like Vienna Ensemble (not pro version)?

Advertise on local network is activated in VEP server?

 

Do i miss something? or it is really so "complicated" to start VEP7?

Posted on Tue, Aug 06 2019 11:51
by whitealbum
Joined on Sat, Dec 23 2006, Posts 13

One thing i missed, why i had failed.

Manual says, start VEP Server BEFORE starting the sequencer.

This failed with an elicenser error (cubase uses the elicenser as well).

It only works if i start cubase first, then the VEP server and then the cubase project.

Any other order fails!

Honestly, i can't believe this, any other advise?

Posted on Tue, Aug 06 2019 11:53
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11927

Hi whitealbum, 

VE Pro also works in networks, so you have to start it manually in order to have your server(s) available (we cannot know whether you want to use it on a one-computer setup or a 10 computer setup. 

It's not so complicated: 

1) Start the VE Pro Server when you start working, on all computers you want to connect to from your sequencer. 

2) Start your sequencer, connection will be automatic when you load up a saved song. 

Best,
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Tue, Aug 06 2019 11:55
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11927

Let's take a deep breath 

Which OS are you working on, which version of the eLicenser Control Center are you using?
Is your key connected directly to your computer? 

Best,
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Tue, Aug 06 2019 12:01
by whitealbum
Joined on Sat, Dec 23 2006, Posts 13

Yepp :-)

- I use Win 7 SP1 latest updates Professional

- I use VEP only on this local host.

- elicenser 6.11.6.1254 latest

1. As i said, if i start VEP 7 Server at first

2. and then Cubase 10 i will get this error

Cubase caused an error, i have to start the computer (makes no sense, because i will get the same error again...).

At the moment, it only works if i first start cubase BEFORE opening a cubase project.

In fact, i will get an elicenser error as well, but it works...

But this is not intended, i think ?!

Posted on Tue, Aug 06 2019 12:05
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11927

Hi, 

Thanks!

Works fine on our Win 7 computers. I'd say that#s a very good question for the Steinberg Support Team (eLicenser is part of Steinberg). 

I'm afraid I can't help much in this regard, and I agree that this is annoying. Please keep us in the loop. 

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Tue, Aug 06 2019 12:06
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11927

Me again. 

Forgot to add: Maybe try with an archive version of the eLCC?

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Tue, Aug 06 2019 12:22
by bbelius
Joined on Sat, Mar 14 2015, Posts 694

Sometimes after Windows updates the eLicenser Services are not correctly working anymore. Re-installing eLicenser fixes this issue.

Also Anti-Virus solutions can block the functionalities of the eLicenser. Try to temporary disable your AV solution and see if this fixes the issue. If yes, add eLicenser, Cubase and VEP to the AV's whitelist, so it doesn't get blocked.

To make local network discovery working, check the windows and AV firewall settings and make sure VEP is completly whitelisted. Also make sure the Apple Bonjour Service is running and whitelisted.

Best, Ben

Ben
Technical Support - Vienna Symphonic Library
Posted on Tue, Aug 06 2019 12:56
by whitealbum
Joined on Sat, Dec 23 2006, Posts 13

Nothin' worked,

not an old elicenser or a complete re-install of elicenser nor kaspersky internet security blocks VEP, nor firewall settings.

The problem with the error was --> it is a MUST to open VEP Server with WIN-ADMIN rights, this was my last try and it works.

So, if i open VEP server with admin rights, cubase starts then without an error.

After i've opened the cubase project. i have to re-connect to the vep server, hoping not doing this.

Is this normal?

 

But, on the other side, now it works.

Is there a hint in the manual to start VEP server with win-admin rights?

 

Tahnks to you for your help.

Posted on Tue, Aug 06 2019 13:07
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11927

Hi, 

Thanks for the update. Most users have admin-rights on their music computer. Will check that this is added in the manual. 

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Tue, Aug 06 2019 13:47
by whitealbum
Joined on Sat, Dec 23 2006, Posts 13

Your're welcome!

Please note, i do have admin rights on my computer, but you have to execute the VEP server exe-file on win computers as an admin as well!

You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.