Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
VSL not shown in sibelius version 2020 Playback device
Last post Sun, Mar 01 2020 by andi, 11 replies.
Options
Go to last post
Posted on Thu, Feb 27 2020 16:51
by Keem
Joined on Thu, Oct 03 2019, Posts 5

Hi 

I have a problem with Sibelius that i subscribe now:

it doesn't recognice Vienn ensemble as a playback device. vienna instrument is also not there.

i uninstalled and reinstalled sibelius as well as VE several times but the problem is still there.

I saw someone else write a similar article last time and I couldn't solve it.

Can someone explain in detail? Why can't I find VE vst or au and how can I get VSL to the playback device?

File Attachment(s):
ScreenU0020ShotU00202020-02-28U0020atU00201.50.31U0020AM.png (1,010kb) downloaded 12 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Posted on Thu, Feb 27 2020 21:37
by GilP
Joined on Thu, Aug 31 2017, Posts 62

Hello Keem,

Basic question if you don't mind: did you install the VSL soundset? It's available on thi site in the "MyVSL" tab and in "Notation related": you'll find a "Sibelius: VSL Soundset Installer v.1.0.172 (macOS)" and clicking on it will download a .pkg you can open and will install the soundsets for Sibelius.

Best regards,

Gil.

Posted on Thu, Feb 27 2020 22:10
by Bill
Joined on Fri, Sep 23 2005, Berkshires, MA, Posts 939

Open Aduio Engine Options

Open Virtual Instruments and Effects folders

Add the folder where you installed your VE

Finale 25, Sibelius 2018, Notion 6, Overture 5, Cubase 10.0.2
Win10 x64, 32GB RAM; Focusrite Scarlett 18i20
Kontakt, Bunch of VSL, VIP, VEP, EWQL Orch, Choir and Pianos
August Forster 190
Posted on Fri, Feb 28 2020 01:38
by Keem
Joined on Thu, Oct 03 2019, Posts 5

I already installed it but it doesn't work

And if you look at the attachment, there's nothing to add to the rescan feature in my Sibelius

What should i do in this situation?

Posted on Fri, Feb 28 2020 09:22
by andi
Joined on Wed, Feb 18 2004, Vienna, Posts 3221

Hello Keem!

Maybe Vienna Ensemble has been blacklisted by Sibelius at some point. Please try to rescan the plugins in the Sibelius menu Play/Setup/Audio Engine Options. Then restart your computer.

If this doesn't help, I would try delete the "Plogue Engine" folder from Users/Username/Library/Application Support/Avid/Sibelius/PlogueEngine.

The folder Users/Username/Library is hidden by default. To get access, go to the folder Users/Username and select Go to folder with the Finder. Then enter "Library".

After deleting the "Plogue Engine" folder, I would restart the computer.

You have written in a PM that you can't find the "Plogue Engine" folder. Can you send a screenshot to showing the folder Users/Username/Library/Application Support/Avid/Sibelius?

Best regards,
Andi

Andreas Olszewski
Vienna Symphonic Library
Posted on Sat, Feb 29 2020 05:48
by Keem
Joined on Thu, Oct 03 2019, Posts 5

Hello Andy,

I found and deleted the plogueEngine folder you mentioned.

But then another problem occurred.

As you can see in the attachment, VSL is getting an error in eLicenser Control.

As it is written, I tried installing again with the latest version.

But things don't get better.

I removed Synsopos from the Privacy setting and checked it again, but nothing changed.

 

What should you do in this situation?

Help me please.

File Attachment(s):
ScreenU0020ShotU00202020-02-29U0020atU00202.43.34U0020PM.png (954kb) downloaded 3 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Posted on Sat, Feb 29 2020 08:12
by andi
Joined on Wed, Feb 18 2004, Vienna, Posts 3221

Hello Keem!

Unfortunately the Sibelius team didn't yet include OS 10.15 entitlements that are necessary for us (and other plugins) in their latest software version for Mac OS. This means that on some computers with Mac OS 10.15 the Sibelius validation of our plugins can't get past this error message. The Sibelius team is currently working on a solution and we are helping them as good as we can. We hope that the next Sibelius update will fix this problem.

I'm sorry that I don't have better news on this matter at the moment.

Best regards,
Andi

Andreas Olszewski
Vienna Symphonic Library
Posted on Sat, Feb 29 2020 09:21
by Keem
Joined on Thu, Oct 03 2019, Posts 5

Hello Andi,

but I have OS 10.14. 

Do I have to downgrade Sibelius or other plugins?

Even though I'm using OS 10.14?

what should I do in this situation?

Posted on Sat, Feb 29 2020 14:26
by andi
Joined on Wed, Feb 18 2004, Vienna, Posts 3221

Hello Keem!

It's the same with OS 10.14. As far as I know the problem didn't exist with OS 10.13. I would wait for the next Sibelius update.

Best,
Andi

Andreas Olszewski
Vienna Symphonic Library
Posted on Sun, Mar 01 2020 00:43
by Keem
Joined on Thu, Oct 03 2019, Posts 5

I think that's not true.

Because VSL worked on the same version of 10.14 on my other Mac.

Take a look at the attachment.

I just installed a new one and didn't upgrade the version but it doesn't work. I think this is something weird.

File Attachment(s):
UC2A4UD06CUB9B0UC0F7U00202020-03-01U0020UC624UC804U00209.31.39.png (2,091kb) downloaded 3 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Posted on Sun, Mar 01 2020 09:19
by andi
Joined on Wed, Feb 18 2004, Vienna, Posts 3221

The problem doesn't come up on all systems. If it's working on one computer that might have something to do with having earlier versions of Sibelius installed before updating to later versions.

Andreas Olszewski
Vienna Symphonic Library
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.