Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
VE Pro causes intense lag in Cubase
Last post Sat, Feb 06 2021 by Paul, 7 replies.
Options
Go to last post
Posted on Mon, Mar 09 2020 20:05
by Giona
Joined on Wed, Nov 19 2008, Posts 4

Hi all,

Any Cubase/VE Pro wizards out there?

I'm on Windows 10. With as little as 10-15 midi tracks with midi CC data (CC7, CC11, CC1) playing simultaneously, Cubase starts studdering and lagging trying to go over the regions with data and basically almost freezes. The lag is caused by how much MIDI data is going through. The audio keeps coming through with no pops or clicks, however, it becomes impossible to do anything because of this lag. As soon as the playback is stopped Cubase goes back to functioning normally. We tried going through all the possible Asio or Cubase preferences, no luck. Then we thought perhaps it might be a graphics issue, so we tried different Nvidia parameters on the control panel, no luck. The CPU usage in Cubase is about 10-15%, the CPU usage in the task manager is about 10%, the disk performance meter is at 0%. Even changing the buffer size of the RME interface from 512 to 2048 didn't improve the performance at all. We also tried going back to various previous versions of Cubase, no luck. Even if all the VE Pro instances aren't connected to the other computers but are just present in Cubase, the issue still persists. The issue goes away as soon as I turn off all the VE Pro plugins in Cubase. We tried all the buffer settings on Vienna, no luck. Tried uninstalling and reinstalling Vienna, no luck. Made sure that all the .dll files are the correct ones. Tried opening the file on Mac, the same issue persists. This problem occurs the higher you go in port numbers and gets consistently worse as you increase from midi port 1.  It's hard to believe that with just 10 midi tracks with data Cubase is basically unusable, so there must be something within Cubase/VE Pro that's causing this. Any thoughts?

Many thanks!

Posted on Tue, Mar 10 2020 07:07
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 12466

Hi Giona, 

That's weird behaviour indeed. Please send such a MIDI song to us, we will check:

ASIO Guard is switched off, correct?

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Tue, Jan 19 2021 05:50
by Davka
Joined on Fri, Aug 10 2018, Mongolia, Posts 3

Same problem here on Cubase 11, VEP 7, Berlin Woodwinds.  Cpu is arround 10 to 20 percent.  But Gui is very laggy. 

Asio guard is already switched off.

Here is Video i uploaded https://youtu.be/3rHtgNFjkE8

G.Davaakhuu
Posted on Wed, Jan 20 2021 14:45
by Davka
Joined on Fri, Aug 10 2018, Mongolia, Posts 3
Steinberg Cubase 11 has Laggy GUI Graphic Problem on both Intel & AMD GPU
I am on Windows 20H2

i tried on Aorus GTX1080ti , RX 5700 XT 50th & RX570 three GPU
Studio One 5 was no problem on both GPU.

- I tried few Drivers installed using DDU tools via Safe mode
- Disabled HDMI Audio Driver
- Disabled all kinds of stuff like Windows Defender.
- Turned Off Asio guard, on both device & plugin manager
- GeForce control panel set to Performance Mode
- Tried all resolution

I'm out of ideas now.

Steinberg must fix this....or maybe Vienna Ensemble Pro?

I included video here
https://youtu.be/p7iwZFC2ayM
[https://youtu.be/p7iwZFC2ayM](https://youtu.be/p7iwZFC2ayM)
G.Davaakhuu
Posted on Wed, Jan 20 2021 16:28
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 12466

Hi Davka, 

Thanks for the video! We're scratching our heads a bit here... 

A few questions: 

1) Did you try this with instruments of Epic Orchestra 2.0?

2) How many audio tracks are you routing back? Did you try with less audio channels (Preferences)?

3) Which CPUs are you using?

You can also send us the Cubase Song to check on our machines:

A quick reference to this thread will help!

Best,
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Sun, Jan 31 2021 09:05
by dragsquares
Joined on Sat, Aug 13 2005, Los Angeles, Posts 74

Hi Paul - 

What's the deal with turning ASIO Guard off?  If Cubase compensates for that correctly should it be an issue?  Is the same directive in place for Studio One which has its own dual-buffer system?

Thanks-

Richard

Richard F.W. Davis
Composer, Producer, Arranger

VSL, VEP, OT BS, AM/SM, CSS/CSSS, SSO, 8Dio, NI, JFK, KFC, JFC, WYD?, MTBF, TL;DR
_______________________________________________
I am a firm believer in substantiating one’s posts to reduce internet traffic. If one doesn’t have time for evidence, one doesn’t have time for opinion.
Posted on Sat, Feb 06 2021 12:38
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 12466

Hi, 

If two optimization systems are competing over the same optimizations, it will slow down the system. So we suggest to let VE Pro do the heavy lifting. 

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.