Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Options
Go to last post
Posted on Sun, Mar 07 2021 11:57
by Schnarro
Joined on Sun, Feb 03 2019, Germany, Posts 3

Hey gals & guys,

this is not a question, more a problem I tried to solve for weeks now & I solved it finally. I thought, some of you might suffer the same pain, so I want to share some experience I gathered out of it.

The Problem was, that my Slave-PC (Win10) got more and more laggy the more EW Players I opened up in VEP 7 until it completly got stuck (while the CPU- and RAM-usage is totally fine).

My framework was the following:

  • Master PC (Win10)
    • Sequencer
    • Several Effect-Plugins
    • Graphics Card (PCI-E Slot)
  • Slave PC (Win10)
    • Five less complex libraries
    • VI Symphonic Cube (more complex)
    • Onboard Graphics Card

Now I started to include EW Stormdrum 3, a more complex library (different microphone positions etc.) into my template. And the more Play Engines i opened the more my Slave-PC was getting laggy until I had to wait for about 2 minutes from click to result.

First I created one channel per instrument and it got stuck after a while, so I thought using the multi output (Play Engine) might solve the problem (less players to open). So I insert a Play Engine channel, stacked up 8 instruments and routed them to AUX-channels (in VEP). But at about the same amount of instruments i put into the template, my Slave-PC froze. I tried several routing chains and stuff. But I realized, two things:

  • Although my template was frozen, in my sequencer the sounds came up with almost no latency, as it should be, when I played my MIDI keyboard.
  • If I open other windows/programs on my slave machine, they work flawlessly. To cut it short:

Opening the BIOS (on the slave machine) & assigning the onboard graphics some fixed amount of RAM did the trick. The standard preference was "AUTO", which is almost always a bad state for any preference, if you ask me. ;-)

Hopefully it helped in some way.

Stay healthy & creative!

Win10 2004 | i9-9900k | 64GB RAM | M.2 1TB EVO+ | Focusrite Saffire PRO 26 I/O | VEP 7 | VIP 2.5
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.