Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
Loud blasts of noise from VE Pro hosting Synchron player
Last post Thu, Sep 22 2022 by Dewdman42, 4 replies.
Options
Go to last post
Posted on Thu, Sep 22 2022 07:29
by rgames
Joined on Wed, Oct 13 2004, Posts 198

I’m getting loud blasts of noise coming from my Synchron player instruments.  I can make it happen 100% of the time with the piccolo: every time I play one of the top two notes I get the noise blast.  Here’s a video showing it happening:

 https://drive.google.com/file/d/1BwXxEVjtNBOqV_4n9Ip_w2Lb3vEkkekl/view?usp=sharing

 

As shown in the video, I use the mouse to play A7 four times and it plays back correctly.  Then when I play B7 I get a full-volume burst of noise.

 

In addition to this 100% repeatable example, I get random occurrences as well.  Those other occurrences happen on other instruments but I’m not certain which because I’m not looking at the mixer when the noise blast occurs.

 

The project I’m using was running fine in Cubase 11 and I started having the problem when I upgraded to Cubase 12.  I also upgraded Windows from 10 to 11 at the same time.  When I re-installed all the VSL software I used the latest versions, presumably newer than what I was running in my previous setup.  So there are a number of changes that occurred between when it was working and now.  Regardless, though, it clearly is not working for me in the versions of the software I am currently running.  I am running the instruments in the VE Pro server on the same machine as Cubase.

 

If anyone has any ideas on how to fix this problem, please let me know.  My hearing will thank you.

Thanks in advance,

 

rgames

Richard G. Ames
Composer - Arranger - Producer
www.rgamesmusic.com
Posted on Thu, Sep 22 2022 13:18
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 13478

Hi Richard, 

Sounds terrible, sorry for the troubles!

Please send your song to us, we will do our best to reproduce this on our systems.

Use the new feature in your Vienna Assistant (Create Support File), so that we'll have all information available. 

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Thu, Sep 22 2022 19:50
by rgames
Joined on Wed, Oct 13 2004, Posts 198

Originally Posted by: Paul Go to Quoted Post

Hi Richard, 

Sounds terrible, sorry for the troubles!

Please send your song to us, we will do our best to reproduce this on our systems.

Use the new feature in your Vienna Assistant (Create Support File), so that we'll have all information available. 

Best, 
Paul

OK - I sent a follow-up to my original email to support that includes the Vienna Assistant output as well as the VE Pro server config that's causing the issue.

For anyone else reading this, I determined the issue is in VE Pro / Synchron player.  I re-installed Cubase 11 and loaded up the previous template in the new version of VE Pro / Synchron player and the problem is the same.  So it appears there's some incompatibility between my template and the newer versions of the VSL software.  Also, the noise blast is made worse by my reverb.  The Synchron player is producing a full-volume pop that is not so bad but when that goes through the reverb I get the extremely loud white noise (which, unfortunately, is what the reverb is supposed to do for such an input...).  Also, the pops happen for any articulation when played on B7 or higher. So it's linked to the notes, note the artics.

And finally, the problem does not occur if I start with a blank VE Pro server instance and re-load the piccolo.  So there's something about my previous server file that the new version of VE Pro does not like.  Given that it took me several days to put that together I hope I don't have to completely recreate it...

Thanks

Richard G. Ames
Composer - Arranger - Producer
www.rgamesmusic.com
Posted on Thu, Sep 22 2022 22:29
by Dewdman42
Joined on Tue, Feb 27 2018, Posts 955

Hopefully VSL gets to the bottom of it.  I have had a similar issue in the past...both with and without VSL products involved.  The one time that VePro was involved I notice that it seemed to be the case in some way related to a new project with a channel setup for MirPro room sound...before MirPro was completely setup with a room, etc.  I don't remember the details exactly now..

In any case, in the meantime, I reccomend you locate a copy of the ice9 plugin (free), or if you can't find that then Nugen has SigMod, which will help to at least protect your ears from the blast by cutting out the audio whenever it happens.

You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.