Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
NEW in 2023: VST3 Plug-in Support in VE Pro 7
Last post Sat, Jan 28 2023 by noiseboyuk, 28 replies.
Options
Go to last post
2 Pages12>
Posted on Thu, Jan 19 2023 14:28
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 13624

Hi everybody, 

Our latest version of VE Pro 7 now comes with VST3 plug-in hosting. 

Check your Vienna Assistant to give it try and let us know how you like it!

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Thu, Jan 19 2023 14:50
by Bill
Joined on Fri, Sep 23 2005, Berkshires, MA, Posts 1229

Thanks to the VSL team for all their hard work on this!

Dorico, Finale, Sibelius, Notion, Overture, Cubase, StaffPad
Win11 x64, 64GB RAM; Focusrite Scarlett 18i20
Kontakt, Bunch of VSL, VIP, VEP, EWQL Orch, Choir and Pianos
August Forster 190
Posted on Thu, Jan 19 2023 16:25
by Rogier van Gemert
Joined on Tue, May 22 2012, Netherlands, Posts 15

Paul and team,

Thank you for the vst3 plugin hosting support! 

At first glance it works like a charm! kudo's!

Kind regards,

Rogier van Gemert

Posted on Fri, Jan 20 2023 17:43
by Bernard_R
Joined on Tue, Nov 13 2012, Posts 1

Hello to all,
yes this is really great news and it was very much hoped for a long time.
Unfortunately, on my side, it is not yet usable.

 When I insert a KONTAKT VST3, everything works fine. But the instant I insert a second one, VEP crashes.
We will have to wait for this problem of youth to be arranged.
Sincerely yours
Bernard

Posted on Fri, Jan 20 2023 19:25
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 13624

Hi Bernard_R, 

Thanks for reporting!

Did you send in the automatic crash report you received, with your email and a short crash description?

If not, please tell us which OS you are working with, so we can try to reproduce this (it simply does not happen here, and this is the first report...). 

Thanks, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Fri, Jan 20 2023 22:45
by Guin
Joined on Tue, May 27 2014, Posts 32

Nice to see VEPro allowing VST3!

Although I didn't have any crash so far with my Kontakt instances, I noticed that they seem to not be working once I reload a project file. The first time they work fine, it's only after reloading it that the issue starts - that said, it's not on every instance and/or instrument, which is really weird...

Reapplied Kontakt VST2 version again, and they're back to normal.

Windows 11 Pro, Cubase 12 Pro and AMD Ryzen 3700x with 64Gb RAM.

I also noticed that EW Play engine is not recognized as a VST3.

Now with effects, I haven't noticed any issue beside some plugins being hard to recognize the first time.

 

In any case, it's a nice welcome to VEPro! Hope you can sort things out with time :)

Posted on Fri, Jan 20 2023 23:45
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 13624

Hi Giun, 

Thanks for your feedback!

Can you please send us detailed instructions on how to reproduce this, including the sample libraries you load:

What does "seem to not be working" mean?

Also, which plug-ins were hard to recognize?

The more details and examples you can provide, the faster we can fix them!

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Sat, Jan 21 2023 06:26
by Lofe
Joined on Thu, Jan 06 2022, Posts 4

I have these failures during scan and validation:

Failed validation: (VST3) Bohemian Violin

 

Failed validation: (VST3) iZotope BreakTweaker

 

Failed validation: (VST3) SpectraLayers

 

Failed validation: (VST3) ZebraHZ

 

 

4 plug-ins failed validation and have been disabled.
Disabled plug-ins can be rescanned in Preferences.

Posted on Sat, Jan 21 2023 06:32
by Lofe
Joined on Thu, Jan 06 2022, Posts 4

Originally Posted by: Lofe Go to Quoted Post

I have these failures during scan and validation:

Failed validation: (VST3) Bohemian Violin

 

Failed validation: (VST3) iZotope BreakTweaker

 

Failed validation: (VST3) SpectraLayers

 

Failed validation: (VST3) ZebraHZ

 

 

4 plug-ins failed validation and have been disabled.
Disabled plug-ins can be rescanned in Preferences.

After I manually rescan, only (VST3) iZotope BreakTweaker not seems validate.

Posted on Sat, Jan 21 2023 11:07
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 13624

Hi Lofe,

Thanks for reporting!

So it's only izotope BreakTweaker that stays disabled after a manual scan. 

Now the standard question: Which OS are you working on?

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Sat, Jan 21 2023 11:28
by Guin
Joined on Tue, May 27 2014, Posts 32

Originally Posted by: Paul Go to Quoted Post

Hi Giun, 

Thanks for your feedback!

Can you please send us detailed instructions on how to reproduce this, including the sample libraries you load:

What does "seem to not be working" mean?

Also, which plug-ins were hard to recognize?

The more details and examples you can provide, the faster we can fix them!

Best, 
Paul

My results are a bit random with Kontakt.

When switching to VST3 version, I just load some multi instruments banks already preset from previous version.

During the second time I load the template file, I noticed some libraries not having any audio ar all, although I can notice that Kontakt shows that they're loaded. At the same time, A couple of other libraries seem to work fine. This is not a random event, because it's always the same result: for example, on a Kontakt instance with 7 instruments, it handles audio only 8dio's Century solo french horn (stereo output 7, 8 and 9), and does not show any audio movement with any of the others.

The EW Play engine is not even listed as an option on VEPro mixer. On preferences, it shows that it was recognized though.

So far, the plugin that seems to be hard to recognize is Youlean Loudness Meter 2. When doing the Reset and Rescan All, the progress window stays on it indefinitely. A manual rescan of the plugin seems to fix it.

Guin attached the following image(s):
VSL_vst3_info.png (221kb) downloaded 0 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Posted on Sat, Jan 21 2023 11:42
by Guin
Joined on Tue, May 27 2014, Posts 32

Didn't know how attaching files to the post would work, so I didn't add all info on the last post. Perhaps it's better to add them according to the results.

The following instances are the ones that don't work the second time after converting Kontakt to VST

Guin attached the following image(s):
VSL_vst3_notworking1.png (152kb) downloaded 0 time(s).
VSL_vst3_notworking2_Soundiron_OlympusE_MercuryE.png (216kb) downloaded 0 time(s).
VSL_vst3_notworking3_8dioRequiemPro.png (100kb) downloaded 0 time(s).
VSL_vst3_notworking4_8dioSilka.png (119kb) downloaded 0 time(s).
VSL_vst3_notworking5_SonokineticTutti.png (256kb) downloaded 0 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Posted on Sat, Jan 21 2023 11:47
by Guin
Joined on Tue, May 27 2014, Posts 32

This one has quite a strange behaviour though.

The first three instances (Gran Cassa) seems to work fine, but the other 6 don't show any audio activitiy at all.

They're from the same library: Impact Soundworks Rhapsody Orchestral Percussion.

That said, except the Gran Cassa, the other instruments are mostly placeholders until I get the proper VSL counterpart.

File Attachment(s):
VSL_vst3_info2_ISWROP.png (429kb) downloaded 2 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Posted on Sat, Jan 21 2023 11:50
by Guin
Joined on Tue, May 27 2014, Posts 32

Finally, this instance works absolutely fine on VST3 Kontakt. It's from Impact Soundworks Bravura.

Hope this info helps understand what sort of issues are currently showing up. I haven't tried yet to build all Kontakt instances from scratch, so I can't tell if it would bring the same problems.

Guin attached the following image(s):
VSL_vst3_working_ISWBravura.png (113kb) downloaded 0 time(s).

You cannot view/download attachments. Try to login or register.
Posted on Sat, Jan 21 2023 16:31
by SetApartCreative
Joined on Mon, Mar 21 2016, Posts 1

Just updated to 7.2.1481.  Thankful for VST3 support.

However, my DAW won't connect to it. I run Nuendo 12 on Mac (Big Sur 11.6.6).  

Did a setting get flipped in the process??

DeWayne Adcock
Posted on Sat, Jan 21 2023 22:01
by Home Studio 87
Joined on Thu, Apr 09 2009, Posts 37

There is for sure a problem with LAn today all my sever (3) disapear.... I cannot conect VEP plugin (empty window connect on plugin) and oblige to restart all sever......

Gigabyte GA-X99P-SLI / Intel Corei7 6800k / 32 Go DDR4 / 4x SSD / Win 11 Pro x64 / UAD Apollo Twin USB / UAD2 Satellite Octo USB / UAD2 Octo PCIe / Cubase Pro 12 / VEP7 / Console 1 / iPad Lemur & Metagrid... /
Posted on Sat, Jan 21 2023 22:52
by Maestro6
Joined on Sun, Dec 16 2012, Posts 2

This connection issue to VEP Servers started happening to me as well after updating all my computers to the latest 7.2.1481 version. Server instances window looks empty, if I restart the VEP Server while the plugin is open, it shows up. Big hassle to re-load a huge template just so it can show up again. It always worked with no problems until this very new 7.2.1481.

Posted on Sun, Jan 22 2023 13:19
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 13624
Hi,

Thanks for all your input! We‘re already looking into it!

Best,
Paul
Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Sun, Jan 22 2023 16:32
by Lofe
Joined on Thu, Jan 06 2022, Posts 4
Originally Posted by: Paul Go to Quoted Post
Hi Lofe,
Thanks for reporting!
So it's only izotope BreakTweaker that stays disabled after a manual scan.
Now the standard question: Which OS are you working on?
Best,Paul


This was on Windows 10 64 bit.
Posted on Sun, Jan 22 2023 23:30
by angel777
Joined on Tue, Oct 13 2009, Posts 16

Hi,

really nice work!

Here my fault plugins:

- Ampeg SVT Suite 

-arturia Comp FET -76 & VCA-65, Pre 1973 (all others Arturia plugins work ok)

-Nugen MasterCheck

-U-he Filterscape

-Izotope Iris 2

-BB Tubes, the last plugin from Waves, simply do not appear in the list (i've tried vst2 and vst3)
It was the same with VEP6. On others vst host on the same machine it is detected.

-Kontakt 7 has black GUI.

 

I'm on windows 10 64bit(last update as today), nvidia quadro 400, motherboard DX79TO, core i7-3960X extreme edition, 32GB DDR3.
All drivers updated.

Maybe the nvidia quadro 400 is too old? (anyway Kontakt 7 is ok on others VST host on the same machine).

Thanks a lot,

best regards,

Samuele

2 Pages12>
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.