Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Forum Jump  
"Synchron Library Installer" is ridiculously, brokenly slow
Last post Mon, Jul 15 2019 by Rangi, 18 replies.
Options
Go to last post
Posted on Sat, Dec 29 2018 08:37
by clamnectar
Joined on Sun, Jan 11 2009, Toronto, Posts 86

First, I downloaded all the Synchron strings files. Then I opened the package.info file for 1st Violins in Synchron Library Installer, selected a directory on my SSD, and started installing. The progress bar chugged along at 1% per 2 seconds until it hit 11%... and then it stopped. No more progress. And I have no idea why. The disk is not full. There is no error message. It's all taking place on a very fast Samsung SSD. There's no clear explanation for why this is happening. I retried several times, always with the same result. It hangs at 11%. I've tried with the 2nd violions and violas... same thing. I assume this applies to all the Synchron libraries.

 

After retrying many more times and always quitting after it gets stuck at 11%, I decided to try leaving the installer running overnight. In the morning, it had reached 85%. But I had to cancel anyway because I needed to leave the house with my laptop. And going through a 12 hour+ install for each library is ridiculous and shouldn't be necessary, so I don't consider this a solution.

 

My computer is a mid 2014 Macbook Pro running Mojave, connected to a 2 TB Samsung SSD. All Vienna software is the latest. However, I've tried installing from and to other drives (HDDs) and the result is the same. And I suspect the problem runs even deeper, as I also ran into the same thing on an iMac running High Sierra back in the summer. At the time I thought it was a one time glitch, but now I realize that I need a solution or I won't be able to use the Synchron strings I bought.

 

Anyone else deal with this? Please help!

Posted on Mon, Dec 31 2018 17:22
by BFingerhut
Joined on Wed, Aug 27 2008, London, Posts 33

+1 I have exactly the same problem!

I've only tried installing the 1st Violins so far and the progress goes smoothly until 12%

It's been installing since 05:00 this morning (12 hours!!) and it's only on 20%

It's installing onto a Samsung T5 1TB

Hope someone has a fix!

Posted on Wed, Jan 02 2019 07:43
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11151

Hi, 

We believe this could be caused by a wrong data format (ExFAT) of your harddrives. On macOS, please make sure that your SSD drive is macOS-formatted. 

Best, 
Paul 

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Wed, Jan 02 2019 18:38
by clamnectar
Joined on Sun, Jan 11 2009, Toronto, Posts 86
I don’t think that’s it, because it happens even when I try installing from and to a Mac OS (journaled extended) volume.
Posted on Wed, Jan 02 2019 23:31
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11151

Hi clamnectar, 

Could there be an AV program in the way, slowing down the installation process?

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Fri, Jan 04 2019 00:11
by clamnectar
Joined on Sun, Jan 11 2009, Toronto, Posts 86

After trying different things--- it turns out that installing from one drive to another is just as problematic as installing to an exfat-formatted drive. You have to have the installation files on the same drive they're being installed to. So that's how I solved it.

Posted on Fri, Jan 04 2019 08:15
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11151

Hi clamnectar, 

Thanks for posting your solution. 

Whichi drive did you use to store your installation files on, and which connection did you use? 

I have not had any troubles installing from a 7200 rpm harddrive until now, connected via SATA...

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Wed, Feb 27 2019 12:49
by Backdraft69
Joined on Tue, Jan 24 2012, Posts 1

Hi folks,

just want to say, I had the same issue with ultra long istalling duration and I fixed it with disabling the virusscanner for the source and destination folder of the instalation.

After that my Epic Ochestra 2.0 installation was finished after 11 minutes ;)

Hope that helps.

Regards
Andreas

Posted on Fri, Mar 08 2019 10:57
by misterclare
Joined on Fri, Jul 27 2012, Brooklyn, Posts 29

I'm having this installation problem with Synchronized Chamber Strings. 

The download files are on the destination disk, a Samsung T5 1TB which has ample room, and I've disabled all antivirus apps. 

The installation hangs at 33% for about an hour, then clicks to 34, and stays there for...I don't know how long, but so far 8 hours. 

Thanks for your time,

Clare

Posted on Fri, Mar 08 2019 11:18
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11151

Hi Clare, 

Could it be that your Samsung T5 is formatted as ExFat? Please format it as NTFS (WIN) or macOS (Mac) and installation will work fine. 

Best,
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Fri, Mar 08 2019 11:33
by misterclare
Joined on Fri, Jul 27 2012, Brooklyn, Posts 29

You're right, it's ExFat. It was working so well with my library I assumed everything was correct. Thanks.

Clare

Posted on Sun, Jul 14 2019 00:38
by Rangi
Joined on Fri, Feb 26 2010, Posts 87

Is Mac OS extended (journaled) OK?

Very slow instalation for me too....

Posted on Sun, Jul 14 2019 07:58
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11151

Hi Rangi,

Originally Posted by: Rangi Go to Quoted Post

Is Mac OS extended (journaled) OK?

Yes.

Best, 
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Sun, Jul 14 2019 11:38
by Rangi
Joined on Fri, Feb 26 2010, Posts 87
Thanks Paul,

It’s all installed now, but the articulations aren’t changing properly yet (stuck on pizz). I’ve done this a few times now, my solo strings, dimension strings etc, so I think I understand the Sibelius/soundest process generally.

Two simple questions.

Should synchron player be appearing in the Sibelius devices list, or do I select Vienna ensemble and open synchron within that ( which is what I’ve done)?

In the add/change instruments I am using dimension strings instruments, I can’t see any synchronised dimension strings instruments in the list. Is that correct?

Thanks Barton.
Posted on Mon, Jul 15 2019 06:16
by andi
Joined on Wed, Feb 18 2004, Vienna, Posts 3047

Hello Barton!

In Sibelius I recommend adding Vienna Ensemble. You can load Synchron Player inside Vienna Ensemble.

For SYNCHRON-ized Dimension Strings, please add instruments from the Sibelius "Add or Remove Instruments" menu with “[VSL Dimension Strings I]” at the end and programs on the Manual Sound Sets page with “SYzd Dimension” at the beginning of the name. If you are unsure what to load for the "VE Strings" sound set, you can always check in the "Optimizing Sibelius Playback" manual at the beginning of the "VE Strings" chapter.

You can find more possible reasons and solutions for your problem in the Troubleshooting chapter.

https://www.vsl.co.at/en/Notation_Related

Best regards,
Andi

Andreas Olszewski
Vienna Symphonic Library
Posted on Mon, Jul 15 2019 07:57
by Rangi
Joined on Fri, Feb 26 2010, Posts 87
I think my challenge is then that I can’t see any SYzd instruments in any of the Sibelius lists - not in change instruments or manual assignment

Cheers,

Barton.
Posted on Mon, Jul 15 2019 08:05
by Paul
Joined on Sat, Aug 03 2002, Vienna, Posts 11151

Hi Barton,

Our Sibelius specialist Andreas is on his well-earned holiday right now, but if you send us a few screenshots that show the essentials of installation as shown in the Sibelius manual, we can probably find out what's going on:

Best,
Paul

Paul Kopf
Product Manager - Vienna Symphonic Library
Posted on Mon, Jul 15 2019 08:12
by Rangi
Joined on Fri, Feb 26 2010, Posts 87
Cool - I can do it soon
You cannot post new threads in this forum.
You cannot reply to threads in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.